Фото: Бојана Марковић

Предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији из Бања Луке Милорад Арлов посјетио је данас општину Соколац и са начелником општине Милованом Бјелицом разговарао о досадашњим активностима везаним за помоћ народу Косова и Метохије. Арлов је искористио прилику да посјети и Основну школу Соколац, чији ученици већ годинама уназад подржавају хуманитарне акције како би помогли своје вршњаке са Косова.

– Велико ми је задовољство што сам данас имао прилику да разговарам са начелником општине Соколац Милованом Бјелицом који пружа несебичну подршку нашим акцијама. Општина Соколац предњачи у томе, а посебну захвалност дугујем ученицима, наставницима и родитељима дјеце Основне школе Соколац, који су у нашој акцији „Подржи ме – 9. јануар“ прикупили највећи износ новчаних средстава од свих школа у Републици Српској, казао је Арлов.

Фото: Бојана Марковић

Арлов подсјећа да ће средства прикупљена овом акцијом бити намјењена изградњи Дневног центра „Подржи ме – 9. јануар“ у Косовској Митровици у који ће бити смјештено 140 дјеце и младих са потешкоћама у развоју.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица, похвалио је рад Одбора за помоћ Косову и Метохији, нагласивши да је то јединствена веза коју народ Републике Српске има са сународницима на Косову.

– Господин Арлов већ годинама гради мост са нашим братским народом на Косову. Више пута сам се увјерио у његов рад и жртвовање и част ми је што смо учествовали у сакупљању помоћи. Руководство општине ће и наредним буџетом планирати средства за помоћ у изградњи Дневног центра, а настојаћемо да идуће године угостимо педесеторо дјеце са Косова, који ће седам дана провести у Сокоцу, у гостима код својих вршњака, рекао је Бјелица.

Бивша директорица Основне школе Соколац, Дивна Јанковић, захвалила се на посјети, те подсјетила да су се соколачки основци годинама одазивали хуманитарним акцијама.

Фото: Бојана Марковић

– Док није било царинских проблема, слали смо новогодишње пакетиће, а касније када то није било могуће прикупљали смо новчана средства. Поносна сам на све ученике, али и на родитеље, без чије сагласности и помоћи ова акција не би била овако успјешна, нагласила је Јанковић.

До 31. децембра 2019. године активиран је и хуманитарни број 1412. Једним позивом сви грађани Републике Српске могу донирати 1КМ, за помоћ изградњи Дневног центра „Подржи ме – 9. јануар“ у Косовској Митровици.