Филм који је већ освојио срца фестивалске публике, “Ајвар”, премијерно ће бити приказан домаћој публици, у два биоскопа у Београду у среду 11. децембра.

Једну од главних улога игра глумица Наташа Нинковић која је рекла да је филм постављен из женске визуре, а да се донекле и дотиче теме материнства.

“Присутна су очекивања средине, родитеља, пријатеља. Код нас се још увек не поштује нечија интима и сопствени избор. Код нас се не сматра неваспитаним да ти неко приђе и пита што немаш децу, колико зарађујеш, да те оцени по сопственим аршинима да ли си успео или ниси”, рекла је Наташа Нинковић.

Она каже и да је да јој је лик Виде био инспиративан, али признаје да се уплашила да сам увод предуго траје, да се људи неће поистоветити са Видом.

“Прва сцена код психолога је за мене била јако значајна, јер се ту најбоље види како Вида не именује ствари. Тешко ми је било да рашчланим ту сцену и када сам схватила како заправо мој лик функционише, да Вида не функционише као рецимо Наташа, односно ја, која називам правим именом ситуације и ствари, онда ми је било лако. У том процесу је важно да се уђе у психологију лика, после иде само од себе и то је јако инспиративно и пуни глумца радошћу, а не умором”, рекла је за Б92 Наташа Нинковић.

У филму “Ајвар” Вида (Наташа Нинковић) и Бане (Сергеј Трифуновић) играју брачни пар који већ дуже време живи у Стокхолму. Њих двоје имају успешне каријере у Шведској и за празнике долазе у Србију, где се у познатом окружењу одвија уиграна кореографија која се много пута поновила у њиховим гастарбајтерским животима. Али се овог пута, тај зид ћутања руши.

Редитељка овог филма је Ана Мариа Росси, која је са Мајом Тодоровић написала и сценарио. Поред Наташе Нинковић и Сергеја Трифуновића у филму “Ајвар” играју и Миодраг Крстовић, Павле Пекић, Гордан Кичић, Игор Боројевић, Александра Јанковић, Весна Чипчић, Ивана Шћепановић, Паулина Манов, Бранка Петрић, Срђан Милетић, Мирко Влаховић и други.