У организацији Мреже за изградњу мира и Инфо центра Европске уније у Босни и Херцеговини данас је у Парламентарној скупштини БиХ под слоганом „Желим да знам шта су моја права“ обиљежен Међународни дан људских права. Међу више од 600 гостију из читаве Босне и Херцеговине, на данашњем скупу поред средњошкоаца из десет БиХ градова, нашли су се и представници Средњошколског центра „Василије Острошки“ из Сокоца.

Обиљежавању Дана људских права присуствовали су и званичници ЕУ, амбасадори земаља чланица Европске уније, представници међународних и организација цивилног друштва у БиХ, чланови Мреже за изградњу мира који су говорили о значају поштовања и уважавања основних људских права у БиХ.

Присутним гостима обраћали су се Његова ескеленција, Амбасадор Јоханн Саттлер, Шеф Делегације Европске уније у БиХ и Специјални представник Европске уније у БиХ, Јасминка Џумхур, Омбудсмен за људска права Босне и Херцеговине и Горан Бубало, предсједник Мреже за изградњу мира.

Током догађаја уручене су и Мировне награде особама и школама које су активно допринјеле промоцији заштите људских права, помирењу и промоцији вриједности Европске уније.

Овогодишња Мировна награда која се додјељује особама које раде на ширењу начела мира и солидарности у свијету, и који су направили изванредан допринос међународној друштвеној правди и миру, те међурелигијској сарадњи додјељена је Гордани Видовић директорици Сигурне куће из Модриче. Мировну награду у категорији школа добила је Основна школа „Хасан Кикић“ из Сарајева.

Мировне награде су додијелили амбасадорка Њемачке у БиХ, Њена екселенција Маргрет Уеббер и амбасадор Италије у БиХ, Његова екселенција Никола Минаси.

Средњошколци из Сокоца након данашње меанифестације обиљежавања Дана људских права добили су прилику да разговарају са предсједником Међународног центра за мир и књижевником Ибрахимом Спахићем и амбасадором Италије у БиХ Њ. Е. Николом Минасием на тему имплентације провођења начела толеранције, као и о активностима које доприносе изградњи мира и поштовања људских права.

На позив организатора, данашњем догађају присуствовали су и представници ПД „Гласинац“.

Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.