На Међувладиној конференцији у Бриселу Србија је отворила поглавље 4 о слободи кретања капитала. Отварање овог поглавља значи да Србија спроводи реформе, поручује министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић. Комесар за проширење Оливер Вархељи истакао је да је отварање новог поглавља позитиван сигнал како за Србију тако и за земље Западног Балкана, али и за политику проширења.

То је друго поглавље у преговорима о чланству у ЕУ које се отвара ове године, након што је у јуну отворено поглавље 9 о финансијским услугама.

У техничком смислу за отварање су у овом тренутку била спремна још три поглавља – поглавље 2 о слободном кретању радника, поглавље 21 о транс-европским мрежама и 14 о политици саобраћаја, али политичка сагласност између земаља чланица постигнута је само за поглавље 4.

Делегацију Србије на Међувладиној конференцији у Бриселу представља министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић која је на конференцији након отварања поглавља рекла да је данас важан дан за европски пут Србије.

Отворили смо 18. поглавље у нашим приступним преговорима, 18 од 35 – значи да смо више од пола отворили”, додала је Јоксимовићева и истакла да то није циљ по себи већ затварање поглавља и постизање оних стандарда који су обећани грађанима и коју су задати као циљ.