Свака четврта млада особа зависна је од паметног телефона, што ствара озбиљне посљедице по ментално здравље, па тинејџери све чешће постају депресивни и ређају лоше оцјене у школи.

Ово је показало најновије истраживање лондонског Кингс колеџа, чија студија указује на то да млади тешко успијевају да контролишу вријеме које проведу уз телефон, као и да су толико зависни да, када им се онемогући приступ уређају, постају панични, нервозни и узнемирени.

Ментално здравље

“Забиљежен је тако страшан облик узнемирености током периода када им је телефон био ван домашаја. Не да нису били у стању да контролисано користе мобилни телефон, него се то одражавало и на друге активности. Такав облик зависности доводи се у везу са другим проблемима, као што су стрес, анксиозност, депресивно расположење, недостатак сна и смањена постигнућа у школи”, тврде аутори студије.

Многи проблематични корисници рекли су да највећи дио времена проводе на друштвеним мрежама. Стручњаци који су радили на овом истраживању наводе да још није прецизно утврђено да ли је ријеч о зависности од самих телефона или апликација које користе, те указују на потребу да се изврше додатна истраживања.

“Зависност може да има озбиљне посљедице по ментално здравље и свакодневно фукционисање”, упозорила је коауторка истраживања Саманта Сон.

Психијатар и психотерапеут из Института за ментално здравље у Палмотићевој улици др Ивица Младеновић каже за Курир да је овдје у питању зависност од интернета, тачније видео-игара и друштвених мрежа.

“Психолошки главни проблем је проблем формирања личности, јер врло често ти профили на друштвеним мрежама не одговарају стварности. С друге стране, ниво зависности је толики да мобилни телефон постаје дио личности. Ту зависност поредим са хероином, јер када им одузмете уређај, јавља се тежак апстиненциони синдром”, објашњава др Младеновић.

Он додаје да се код зависника јављају иритација, бијес, раздражљивост, напетост, агресија.

Многи и напуштају школу након осмог разреда, школа је ту само успут и учење је јако селективно. Песимиста сам по овом питању и проценат зависника ће константно да расте”, истиче саговорник Курира.

Посљедице зависности од мобилног

  • – депресија
  • – агресија
  • – узнемиреност
  • – нервоза
  • – паника
  • – анксиозност
  • – недостатак сна
  • – лоши резултати у школи

Ограничите дјеци вријеме на телефону

Психотерапеут Јелена Манојловић упозорава да је зависност од интерента сада једнака било којој другој зависности.

“Дјеци треба ограничавати вријеме које ће провести користећи телефон и интернет, и то је једина превенција. Управо када му одузмете телефон због лоших оцјена, које су посљедица тога, долази до класичних апстиненционих криза. Дијете не треба да проводи по пет-шест сати користећи смартфон. Интернет не можемо да им забранимо, али можемо да им ограничимо вријеме. Интернет је озбиљна зависност и може оставити посљедице по здравље”, упозорила је Манојловићева.