С директором Федералне службе за војнотехничку сарадњу Русије Дмитријем Јевгењевичем Шугајевим редакција Печата разговарала је о садашњим, али и будућим могућностима за сарадњу Русије и Србије на војнотехничком плану.

КАКО БИСТЕ ОКАРАКТЕРИСАЛИ НИВО РУСКО-СРПСКИХ ОДНОСА У ОБЛАСТИ ВОЈНОТЕХНИЧКЕ САРАДЊЕ И КАДА ЈЕ ПОЧЕЛА ДА СЕ РАЗВИЈА?

Руско-српски односи су дубоко пријатељски и партнерски. Војнотехничка сарадња с Републиком Србијом траје већ дужи низ година и налази се на високом нивоу. Република Србија је опремљена значајном количином раније испоручене војне опреме руске (совјетске) производње: разни противракетни системи, летелице и хеликоптери.

Главни подстицај за развој билатералне сарадње у тренутној етапи били су наши односи поверења и, као резултат истих, потписивање уговора о набавци хеликоптера Ми-35М и Ми-17В-5, као и испорука авиона МиГ-29 Србији. Уједно, хеликоптери М-35М су већ испоручени.

ПОТПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ ЈУРИЈ БОРИСОВ НЕДАВНО ЈЕ РЕКАО: „ЧИЊЕНИЦА ДА НАРУЏБИНА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ ОД 30 ХИЉАДА ПРИПАДНИКА ИЗНОСИ ВИШЕ ОД 600 МИЛИОНА ДОЛАРА – ГОВОРИ МНОГО. ИМАЈУЋИ У ВИДУ БРОЈНОСТ ВОЈСКЕ, СЛИЧНА НАРУЏБИНА НЕ ПОСТОЈИ НИ У ЈЕДНОЈ ЗЕМЉИ НА СВЕТУ.“ ШТА ОБУХВАТА НАВЕДЕНА НАРУЏБИНА?

Тренутно је Република Србија главни увозник руског оружја у региону Европе. Наруџбина укључује испоруку производње наоружања и војне опреме. То је, као што сам горе напоменуо, реализација уговора о набавци савремене хеликоптерске опреме и уговора о набавци ракетних система противваздушне одбране „Панцир-С1“. Поред тога, значајан удео у српској наруџбини заузимају услуге након продаје, сервисирање раније испоручене опреме и њене модернизације.

Упркос отвореном притиску на наше српске партнере, чак до позивања на потпуно одустајање од војнотехничке сарадње с Русијом, она се и даље динамично развија.

Као потврда наведеном служе и комисије за војнотехничку сарадњу које су регуларно одржаване. У јуну 2019. одржан је редован састанак у Казању, следеће године ред је да Србија одржи састанак овог главног међувладиног радног тела у области војнотехничке сарадње на својој територији.

ПРЕ ДВЕ ГОДИНЕ, КАКО СУ ПРЕНЕЛИ СРПСКИ МЕДИЈИ, ИЗЈАВИЛИ СТЕ ДА РУСИЈА „РАЗМАТРА МОГУЋЕ ИСПОРУКЕ“ ПРОТИВАВИОНСКИХ РАКЕТНИХ СИСТЕМА С-300 СРБИЈИ И ДА СУ „СРПСКИ ПАРТНЕРИ ТРЕНУТНО ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ЗА СНАБДЕВАЊЕ ДИВИЗИОНОМ С-300. О ОВОМЕ РАЗГОВАРАМО“. ИСТОВРЕМЕНО, У ЈУЛУ ПРОШЛЕ ГОДИНЕ, МЕДИЈИ СУ ОБЈАВИЛИ ДА ЈЕ РУСИЈА ДОБИЛА ЗВАНИЧНИ ЗАХТЕВ ОД СРБИЈЕ ЗА КУПОВИНУ СИСТЕМА С-300, А ФЕДЕРАЛНА СЛУЖБА ЗА ВОЈНОТЕХНИЧКУ САРАДЊУ РУСИЈЕ НАВЕЛА ЈЕ ДА ЈЕ „ОВО ПИТАЊЕ ВАН ДНЕВНОГ РЕДА РУСКО-СРПСКИХ ОДНОСА КАДА ЈЕ У ПИТАЊУ САРАДЊА У ОБЛАСТИ ОДБРАМБЕНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ“. КАКВА ЈЕ ТРЕНУТНА СИТУАЦИЈА ПО ТОМ ПИТАЊУ?

Као што знате, Русија и Србија закључиле су уговор о испоруци ракетних система противваздушне одбране „Панцир-С1“. Наведено ће бити у потпуности извршено у складу с договорима две стране.

Што се тиче осталих система противваздушне одбране, пре започињања суштинских преговора, према постојећој процедури, требало би да добијемо званичан упит партнера – тзв. „захтев“. Дакле, званични „захтев“ за набавку система противваздушне одбране С-300 није стигао из Србије. Мада, не искључујем могућност да код партнера постоји интересовање за овај систем, јер је у више наврата доказао своју ефикасност у арсеналу руске војске и националних армија других земаља.

АКО СРПСКА СТРАНА ЗВАНИЧНО ИЗРАЗИ ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА НАБАВКУ С-400, ДА ЛИ ЋЕ ДОБИТИ ПОЗИТИВАН ОДГОВОР МОСКВЕ?

С обзиром на висок ниво билатералних односа између наших држава, нисмо затворени за дијалог. А ако добијемо одговарајући званични захтев, не видимо препреке и спремни смо да размотримо наведено питање на прописани начин. Треба имати на уму да није примљен поменути званични захтев српске стране, а потражња страних купаца за системом противракетне одбране С-400 је веома велика. То јест, чак и ако постоје договори, наведено питање нема блиску перспективу. Сачекаћемо и видећемо.

СПЕЦИЈАЛНИ ИЗАСЛАНИК САД ЗА ЗАПАДНИ БАЛКАН МЕТЈУ ПАЛМЕР ПРЕТИО ЈЕ СРБИЈИ САНКЦИЈАМА ЗБОГ ВОЈНОТЕХНИЧКЕ САРАДЊЕ С РУСИЈОМ. КАКО КОМЕНТАРИШЕТЕ ЊЕГОВУ ПРЕТЊУ? И ДА ЛИ МИСЛИТЕ ДА БИ БЕОГРАД У СВЕТЛУ ОВЕ ПРЕТЊЕ МОГАО ДА ОДБИЈЕ ДАЉЕ ПРОДУБЉИВАЊЕ ВОЈНОТЕХНИЧКЕ САРАДЊЕ ИЗМЕЂУ НАШИХ ЗЕМАЉА?

Као што је већ напоменуто, наше земље су повезане односима стратешког партнерства, блиског пријатељства и међусобног разумевања братских народа. Врховно руководство Србије више пута је изразило намеру да развија војнотехничку сарадњу с Русијом. Немамо разлога да сумњамо у то. Мислим да ће Србија наставити да успешно брани свој суверенитет у обезбеђивању националне безбедности, као и многе друге државе које се рационално приближавају питањима јачања своје одбране.

КАКВЕ СУ ПЕРСПЕКТИВЕ ЗА ВОЈНОТЕХНИЧКУ САРАДЊУ НАШИХ ЗЕМАЉА И ОД ЧЕГА ЋЕ НАЈВИШЕ ЗАВИСИТИ – ОД НОВЦА ИЛИ ОД ПОЛИТИЧКЕ ВОЉЕ?

Сарадња Русије и Србије првенствено се заснива на дугогодишњим пријатељским везама. Поред тога, заснована је на принципу обостране користи, како у политичком, тако и у економском смислу.

У перспективне пројекте сарадње уврстићу и набавку савременог оружја, о чему сам говорио раније. Накнадно ће до изражаја доћи организација њиховог висококвалитетног и благовременог сервисирања након продаје и модернизација претходно испорученог наоружања и војне опреме.

Сигуран сам да партнерство између наших земаља има широке и дугорочне перспективе.