Информације која су Фејсбуку стављене на располагање су имена, имајл адресе, телефонски бројеви и информације о купљеним производима.

Ако сте недавно нешто купили, а потом почели да примећујте све већи број реклама за сличне производе које вам Фејсбук шаље, то наравно уопште није случајност.

То је недавно прилично шокирало један део корисника Фејсбука у САД, пошто су почели да им се приказују огласи продавница и производа које уопште нису претраживали на интернету, већ су у њима физички били и тамо куповали.

У питању је опција коју је Фејсбук недавно лансирао у тишини и која још увек није доступна у свим земљама, пише Бусинесс Инсидер.

Компанија Марка Закерберга потписала је уговоре о сарадњи са појединим трговачким ланцима који сада Фејсбуку достављају информације о томе шта корисници купују у њиховим продавницама и онлајн.

Информације која су Фејсбуку стављене на располагање су имена, имајл адресе, телефонски бројеви и информације о купљеним производима. Њих Фејсбукк користи за пласирање огласа корисницима.

Када корисници купе одређени производ, ако трговински ланац и даље жели да „таргетира“ те купце путем огласа на Фејсбуку, он ће тој друштвеној мрежи послати информације.

Информације су криптоване тако да може да их препозна само алгоритам, који онда повезује податке о куповини са профилима корисника на Фејсбуку.

Из Фејсбука за Бусинесс Инсидер кажу да се ти подаци бришу, али та друштвена мрежа памти повезаност корисника са продавницма и производима, због чега им се касније приказују огласи.

Корисници, иначе, могу да спрече да Фејсбук сазна шта и где купују и кад су офлајн, и то тако што у подешавањима (Фејсбук сеттингс), у делу везаном за оглашавање (Адс), односно у делу „Огласи засновани на подацима добијеним од партнера“ (Адс басед он дата фром партнерс) одаберу опцију „Није дозвољено“.