Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да БиХ, ако жели да егзистира, мора да се ослободи странаца, односно Бошњаци морају да се ослободе сталног настојања да странци раде за њих против Срба и Хрвата.

Додик је нагласио да странци не дозвољавају да се нешто промијени у БиХ, која је пуна проблема, заробљена разним процесима и стегама међународне управе која зауставља развој.

– Странци су од БиХ направили незаинтересовану средину у којој већина само чека шта ће неко други са стране предложити. Ја се у то нисам утопиа – рекао је Додик вечерас за РТРС.

Према његовим ријечима, нема среће ниједна земља којом управљају стране амбасаде, међутим у Сарајеву нема слуха да се било шта мијења и сконцентрисани су на то да све буде задржано у постојећим оквирима.

Додик је навео да странци у БиХ 20 година регулишу тржиште и привреду, те да су домаће власти натјерали на брзу, пљачкашку и неправедну приватизацију да би дошло до нестабилне структуре, која представља извор за пуњење празних радних мјеста у Њемачкој и другим земљама које овдје управљају.

Он је навео да Централна банка БиХ пласира средства у иностранство умјесто субјектима у БиХ.

– У исто вријеме ми смо присиљени да идемо на скупе изворе или оне који су доступни, а они су политички мотивисани, као што су Међународни монетарни фонд, Свјетска банка, Европска комисија, Европска банка за обнову и развој и Европска инвестициона банка. Само се у тим институцијама даје новац који је политички условљен и зато ми не можемо да направимо помаке – каже Додик.

Он напомиње да међународна управа у БиХ није донијела ништа добро и да је неприхватљиво да и данас овдје постоји високи представник међународне заједнице.

Додик је поновио да у Предсједништву БиХ није усвојен Годишњи национални програм (АНП), те да је и генерал НАТО (командант Команде здружених снага НАТО у Напуљу Џејмс Фого) прије неколико дана веома јасно рекао да су добили меморандум о постигнутом договору јер Додик није хтио да разговара о АНП.

– За мене је било важно да не буде усвојен АНП и сада постоји Програм реформи БиХ. Нисам дозволио да и он буде упућен у НАТО док не буде формиран Савјет министара. Тај документ ступа на снагу тек када буде изабран Савјет министара и он је сада неважећи. Рекао сам да могу да прихватим документ у којем се каже да се не прејудицира чланство у НАТО, већ да се прави договор. Није пређен ниво сарадње коју Србија има са НАТО – рекао је Додик, наводећи да су и представници Русије, САД и НАТО рекли да Програм реформи БиХ није АНП.

Говорећи о односима унутар БиХ, Додик је истакао да треба да престане пракса да један народ другом бира представнике у власти.

– Каква је земља у којој Бошњаци изаберу икебану Хрвата и поставе га за представника Хрвата, а Хрвати га не признају? На исти начин је у Предсједништво БиХ изабран и Младен Иванић. Ми смо 2014. године добили изборе, а они су на нивоу БиХ узели СДС који је био опозиција у Српској. Наставили су са том инерцијом и онда су измислили АНП као услов за формирање Савјета министара. Сада су прихватили да буде донесен Програм реформи БиХ тврдећи да је то АНП, иако то није АНП – каже Додик.

Он је оцијенио да је опозиција у Српској остала на маргинама, неспособна да покаже било какву моћ.

– Изгубили су неколико важних ценатара као што је Добој, а веома брзо ће се нешто слично догодити и у Бијељини, гдје ће доћи до прекомпоновања политичке ситуације тако да ће опозиција остати још маргинализованија. Када се томе дода чињеница да ће морати да напусте позиције на нивоу БиХ које су им давале одређену снагу и вјетар у леђа то говори да ће њихово маргинализовање бити још веће – нагласио је Додик.

Опозиционе странке, додао је он, су поданичка структура која је огрезла у издаји српских националних интереса на нивоу БиХ.

Додик је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске усвојила Резолуцију о војној неутралности, а да је Иванић након тога усвојио Стратегију спољне политике БиХ у којој пише да је приоритет интеграција у НАТО.

– Из тога се види како су издавали. Издавали су и покушајима да дислоцирају мјесто одлучивања, а врхунац је промјена Пословника о раду Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ упркос ставу Народне скупштине Српске да се не мијења Пословник. То говори да су спремни да из ината учине нешто што је штетно за Српску – рекао је Додик.

Он наглашава да промјена Пословника о раду Парламентране скупштине БиХ представља издају српских националних интереса на нивоу БиХ.

– То није успио да уради ни високи представник Мирослав Лајчак, а онда су то учинили лидери СДС-а Мирко Шаровић и ПДП-а Бранислав Бореновић. Овај Правилник је био механизам којим смо штитили своја права и за који смо мислили да њиме можемо зауставити ако нешто не одговара Републици Српској – навео је Додик.

Он каже да су Шаровић, Бореновић и почасни предсједник ПДП Младен Иванић издајници јер су тајно донијели механизам координације, премјестили мјесто одлучивања и радили мимо интереса Републике Српске.

– Најбољи показатељ како су радили у заједничким институцијама јесте чињеница да су изгубили 10 одсто бирачког тијела – навео је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће Република Српска почетком наредне године припремити реформу образовања.

“Шта нам је дао уведени Болоњски процес? Можда је одлична идеја, али је за нас била непримјењива и поразна”, рекао је Додик за РТРС.