Не видим ниједан разлог да манастир Острог буде у власништву Српске патријаршије. Ово је, у јеку „црквене кризе“, поводом предложеног закона о слободи вероисповести, у среду у црногорском парламенту изјавио премијер Душко Марковић.

Овом изјавом и паралелом са својином над земљиштем београдских храмова, Марковић је додатно подигао температуру у Црној Гори, која је иначе повишена у ишчекивању великог црквено-народног сабора за одбрану вере и светиња заказаног за 21. децембар у Никшићу.

– Зашто није проблем да у Београду Саборна црква или Храм Светог Саве буду у власништву државе Србије? Зашто онда да манастир Острог буде у власништву Српске патријаршије? Не може! Не може! Морамо то да уведемо у ред – био је искључив Марковић, одговарајући на питање народног посланика Срђана Милића.

– Овим законом се ништа не отима, нити напада имовина СПЦ – навео је он.

Да је прави циљ предложеног прописа правно одузимање храмова и црквених добара СПЦ, верници, опозиција и широка јавност месецима упозоравају домаћу и светску јавност. У Митрополији црногорско-приморској одбијају свако поређење предлога контроверзног закона са правним третманом црквене имовине у Србији, а Марковићево образложење називају – обичном манипулацијом.

– Тачно је да се земљиште испод појединих београдских храмова води на државу, што је последица послератне национализације. Али на свакој од тих парцела Црква има право коришћења земљишта, а на објекту који је на земљишту има право својине. Држава Србија има пуну свест о црквеној имовини и њеном истинском титулару. Тамо Цркву нико не напада, нити од ње било шта отима. У Црној Гори на делу је нешто потпуно супротно – објашњавају у Митрополији.

Легализација правне отимачине

Противници предложеног закона наглашавају да он не само да легализује правну отимачину и верски инжењеринг већ прети да разори међунационални и међуверски склад грађана Црне Горе.

Са овим аргументом, уз остале правне, историјске и политичке разлоге, Митрополија, опозиција и велики део јавности поново су затражили од Владе у Подгорици да контроверзни предлог – повуче.

Да власт неће одустати наговестио је дан раније председник Мило Ђукановић саопштењем да Закон о слободи вероисповести није акт којим се „обнавља Црногорска православна црква, иако идеја њене обнове има пуно историјско утемељење“. Ђукановић је рекао и да он „закон није предложио, па га неће ни повлачити“.

Упозорење о могућим штетним последицама усвајања контроверзног прописа Подгорици је у среду стигло и из Москве, чиме се и Русија придружила кругу значајних адреса (Ватикан, Васељенска и Московска патријаршија) које су упозориле на његове негативне ефекте.

– Москва се нада да Црна Гора неће угрозити права Православне цркве када буде разматрала закон о слободи вере. Јасно је да могу бити озбиљно угрожени интереси Митрополије црногорско-приморске у праву на верске објекте. Ова тема превазилази националне границе и дотиче се питања јединства православног света – изјавила је у среду портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Отворено писмо Вучићу

Српски национални савјет из Црне Горе упутио је у среду отворено писмо председнику Србије Александру Вучићу у коме га позива да се укључи у решавање проблема поводом закона о слободи вероисповести, како би се „постигло праведно решење“.

У писму које је потписао председник Момчило Вуксановић наведено је да су предлогом прописа надања о превазилажењу идентитетских неспоразума између Срба и Црногораца нестала.

– Позивамо вас да на сваки начин помогнете српском народу, јер је опстанак Срба у Црној Гори важан и за Србију – истиче Вуксановић.

Толико је недостатака у предложеном закону да би једино исправно решење за све којима је стало до будућности, мира, стабилности и међурелигијског склада и братског суживота у Црној Гори било да се он, овакав какав је, повуче из процедуре – рекао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

– Овако опасан и злонамерно припремљен закон не заслужује да се о њему дискутује и расправља у црногорској скупштини док не добије сагласност свих верских заједница у Црној Гори, у складу са мишљењем Венецијанске комисије и са највишим међународним стандардима – казао је митрополит.

Митрополија на Цетињу позвала је вернике и све грађане Црне Горе позвала је да се 21. децембра у Никшићу окупе око моштију Светог Василија Острошког Чудотворца.

„У име Оца и Сина и Светога Духа, Свети Василије зове да се окупимо око Господа нашега Исуса Христа, имена Божјега, и његових светих моштију Светог Василија Острошког и подигнемо глас против вапијуће неправде, која се жели наметнути нашој Цркви, под видом закона о слободи вере“, наведено је у позиву.