Мошти Светог Василија Острошког, након што су им се јуче у Никшићу на великом Црквено-народном сабору и данас на Светој архијерејској литургији поклониле десетине хиљада вјерника, враћене су у манастир Острог.

Из саборне цркве Светог Василија Острошког у Никшићу мошти свеца су свечано испратили епископи будимљанско-никшићки Јоаникије и диоклијски Методије, свештенство, монаштво и вјерни народ.

Са моштима се у Острог упутио архиепископ цетињски, митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Владика Јоаникије и митрополит Амфилохије су након молитве у саборном храму благословили све вјернике који су ова два дана стигли у Никшић на Сабор и поклоњење светим моштима.

Са Црквено-народног сабора у Никшићу је затражено закључивање уговора са Владом, као што је то у Црној Гори претходно урађено са римокатоличком, исламском и јеврејском заједницом, којим би се регулисала питања од заједничког интереса, затим доношење закона о реституцији и праведној надокнади бесправно одузете црквене имовине, као и одустајање од “новог отимања”.

– Нико од оних који су Светог Василија гонили и прогонили за вријеме његовог живота, који су му отимали његово имање манастира Острошкога, нико од њих није се ријешио да отима храмове Божије, него ови савремени бесудници. Они хоће храмове Светог Василија да отму. За кога, за себе – рекао је митрополит Амфилохије јуче у Никшићу.

Из црногорске Владе су дан након Сабора реаговали саопштењем у којем су, како кажу, навели “пет митова о закону о слободи вјероисповјести”.

Истичу да је мит да држава овим законом отима имовину вјерских заједница, да је такође мит да је Српска православна црква старија од државе Црне Горе, затим да држава хоће да избаци СПЦ из њених храмова и да на њено мјесто доведе “црногорску православну цркву”, те да је актуелни Приједлог закона утврђен без дијалога са СПЦ.

На друштвеним мрежама и порталима посебно се развила полемика око тога шта је старије – држава или црква, док један од коментара који је побрао највише симпатија гласи “Истина је: Бог прво створи Мила и ДПС, па тек онда Адама и Еву”.

Подсјетимо, Приједлог закона о слободи вјероисповјести требало би да се нађе на дневном реду Скупштине Црне Горе која је заказана за 24. децембар, док се сама расправа о конкретном закону очекује два дана касније. Из опозиционог савеза Демократски фронт, поручили су да се о овом Закону у Скупштини Црне Горе неће гласати “преко нас живих”.