Шаровић: 9.јануар – Дан ЈЕДИНСТВА (ВИДЕО)

Аутор: Добрила Абазовић

0
Фото: О.Аничић

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић положио је данас вијенац на Централни крст на Војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу и истакао да је 9. јануар, Дан Републике, дан јединства.

Фото: М.Мухаремовић

„Тог дана смо у јединству. Не дијелимо се политички нити на било који други начин, јер славимо Дан Републике Српске“, рекао је Шаровић новинарима.

Он је нагласио да окупљање и посјета „Малом Зејтинлику“ значе сјећање на оне који су дали животе за Српску, носили је у срцу и сањали боље друштво и Републику, која сутра слави 28. рођендан.

Фото: М.Мухаремовић

Шаровић је изразио задовољство што се Дан Републике обиљежава и у Сарајеву и на Романији, историјским мјестима за стварање Српске.

„Сва мјеста су важна, али посебно овај простор, гдје су ударени темељи наше Републике и гдје су били наши оснивачи“, нагласио је Шаровић.

Фото: М.Мухаремовић

Начелник општине Соколац Милован Бјелица нагласио је да је велика цијена плаћена за Српску у чијој је одбрани било више од 30.000 жртава, бораца и цивила.

Он је подсјетио да је успостављање Републике Српске представљало одговор на сепаратистичке потезе република бивше Југославије, када су донесене одлуке без сагласности сва три народа у тадашњој БиХ.

Фото: М.Мухаремовић

Бјелица је изразио наду да ће обавезу обиљежавања Дана Републике и чувања Српске преузети нове генерације.

Предсједник клуба СДС-а у Скупштини општине Соколац Ненад Самарџија рекао је да је од самог почетка вјеровао у пројекат настанка Републике Српске и да се на задовољство српског народа сутра слави 28 година њеног постојања.

Фото: М.Мухаремовић

„Било је доста тешких момената и искушења, али смо сви заједно, посебно чланови СДС-а, давали огроман допринос и увијек били међу првима када је требало бранити Српску“, нагласио је Самарџија.

Вијенце на Централни крст на Војничком спомен-гробљу на Сокоцу положиле су делегације СДС-а, Општинског одбора СДС-а Соколац, општине Соколац, као и Борачке организације Сарајевско-романијске регије.