Храм Свете Тројице у Озерковићима, код Сокоца, више од годину је мушки манастир и привлачи већи број православних вјерника, каже игуман овог храма Георгије Станковић, који најављује почетак обнове манастира и конака на прољеће.

„Данас људи траже манастир, треба им нешто. Данас смо сви духовно гладни, па чак и кад човјек не тражи, његова душа и тијело траже Бога“, прича игуман Георгије Срни.

Манастир Свете Тројице подигнут је на тромеђи општина Соколац, Рогатица и Пале и освештан 2005. године.

Игуман Георгије је, каже, дошао у манастир у Озерковиће са постдипломског студија за црквену дипломатију на Московској духовној академији.

Он наводи да „помало боли што је велики број оних који долазе у манастир подстакнут неким проблемом“, али радује да то постаје молитвени дом који привлачи већи број православних вјерника.

Млади све чешће долазе да се помоле, разговарају и поклоне икони Мајке Божије Јерусалимске, честицама Светог Димитрија, Светог архиђакона Стефана, Светих мученика Јулијана, Јустина и Флавија, те честици моштију Светог преподобног Агапита Кијево-Печерског.

ОБНОВА СВЕТИЛИШТА ОД ДРВЕТА И КАМЕНА

Настојатељ манастира говори да је од доласка у Манастир Свете Тројице, уз благослов Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома и разумијевање добрих људи, почео низ активности на обнављању ове светиње, која је до његовог доласка, била затворен и запуштен женски манастир.

Игуман Георгије подсјећа да Храм Свете Тројице постаје познат због мисионарског подухвата, отворили су „Фејсбук“ страницу и „Јутјуб“ канал манастира у Озерковићима на којем се у интервалу од 15 минута путем „Духовне мисије“ постављају бесједе и одговара на питања вјерника.

„Први ми је циљ да манастир васкрсне, да добије средњовјековни изглед и не одудара од амбијента у којем се налази, да се манастирска црква прошири, изграде кула и капија, уреди постојећи манастирски конак, као и да сав материјал буде камен и дрво“, наглашава настојатељ овог храма.

Игуман Георгије истиче да је један до пријатеља овог храма млади архитекта из Беча Срђан Алексић донирао комплетан пројекат обнове манастира и конака, чија ће реализација почети на прољеће.

Према том пројекту, како каже, црква би требала да буде у камену, са фрескама, подним гријањем, каменим зидом и улазном кулом, великом капијом, гостопримницом у конаку и продавницом свијећа.

Дио двоспратног манастирског конака са собама и 14 келија је у функцији, а дио ће бити уређен у оквиру предложеног плана реконструкције објекта.

Епархијска радионица за претапање свијећа са првог спрата конака требало би да буде премјештена у монтажни објекат иза манастира, за шта, како наводи, има обећану помоћ представника локалне управе.

У ПЛАНУ КЕЛИЈЕ НА ГОРИ РОМАНИЈИ

Његова жеља је да Манастир Свете Тројице постане православни духовни центар гдје ће много људи долазити, молитвено се одморити од свакодневних брига, градске тјескобе и међусобно разговарати, јер „црква је породица“.

Он ће, каже, настојати, у даљој будућности, по узору на Свету Гору, коју је недавно посјетио, да изгради црквицу са неколико келија на гори Романији, гдје би монаси овог храма могли тиховати и молити се по десетак дана.

„Имамо будућност само ако смо са Богом, јер Бог је вјечан, а све остало је пропадљиво“, поручио је православном српском народу игуман Георгије.

НАДА ДА ЋЕ УСКОРО БИТИ АСФАЛТИРАН МАКАДАМСКИ ПУТ

Он вјерује да ће, уз разумијевање представника три општине Соколац, Рогатица и Пале, ускоро бити асфалтирана четири километра макадамског пута, који са главне саобраћајнице Соколац-Рогатица води до манастира.