Фински научници произвели су храну из ваздуха и тврде да ће она за десет година цијеном конкурисати соји!

Тај протеин производи се од бактерија из тла које се хране водоником издвојеним и из воде уз помоћ електричне, односно соларне енергије.

Ако се електрична енергија може створити од сунца и вјетра, постоји могућност и за производњу хране која не би негативно утицала на климу и не би имала ефекат гасова стаклене баште.

Нова храна је високопротеински састојак, налик брашну, који садржи 50 одсто бјеланчевина, од пет до 10 одсто масти и од 20 до 25 одсто угљенохидрата.

Научници тврде да има окус пшеничног брашна, те да би од 2021. године могла да постане један од главних састојака многих прехрамбених производа, преносе научни портали.

У поступку производње хране назване “солеин” користе се гасови из стаклене баште, узима угљен-диоксид из ваздуха, а затим комбинује са водом, мањом дозом храњивих твари и витаминима.

Затим помоћу сто одсто обновљиве соларне енергије мкреће природни процес ферментације сличан ономе помоћу којег се производи квасац.

Из фабрике “Соларне хране” наводе да су већ прикупили 5,5 милиона евра и, у зависности од цијене струје, предвиђају да ће се њихови трошкови отприлике поклапати с онима за производњу соје до краја деценије.

Би-Би-Си преноси да научници желе да “протеинско брашно” буде неутралан додатак свим врстама хране.

Оно би требало да личи на палмино уље које се додаје колачима, сладоледима, кексима, тјестенини, резанцима, сосовима и хљебу, а научници тврде да се може користити и при узгоју меса или рибе.