У Источном Сарајеву обиљежено је 26 година од погибије Зорана Цвијетића, првог министра унутрашњих послова Српске Аутономне Области /САО/ Романија и начелника Сарајевско-романијског центра служби безбједности, пред чијим спомеником је данас служен парастос, а потом су положени вијенци.

Предсједник Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске, Подружница Источно Сарајево, Радован Пејић подсјетио је да чланови овог удружења чувају сјећање на Цвијетића, који је убијен на данашњи дан 1994. године у Лукавици снајперским хицем припадника тзв. Армије БиХ испаљеним са брда Мојмило.

Он је навео да је Цвијетић пред почетак рата, као начелник полиције на Сокоцу, заустављао конвоје са наоружањем за муслиманске паравојне формације и да је већ тада многима у полицијским структурама БиХ био сметња.

Пејић је подсјетио да је руководство Републике Српске поставило Цвијетића за првог министра унутрашњих послова САО Романије, а касније је именован за начелника Сарајевско-романијског центра служби безбједности.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица истакао је да Цвијетић, неколико мјесеци пред погибију, није прихватио понуду да сједиште Центра служби безбједности буде измјештено из Лукавице у Власеницу, сматрајући да присуство полиције даје сигурност српском народу у тадашњем Српском Сарајеву.

– Зоран је значајна личност у историји стварања Републике Српске и оно што ми данас имамо – оцијенио је Бјелица.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је да је Скупштина ове општине, на иницијативу Удружења ветерана служби безбједности Српске, у знак сјећања на првог начелника Центра служби безбједности, на простору Источног Сарајева једну улицу назвала по Зорану Цвијетићу.

Он је оцијенио да је овим општина Источно Сарајево вратила дио дуга Цвијетићу, који се борио за Републику Српску и уградио свој живот у њене темеље.

– Ова одлука има још већу тежину јер је у Улици Зорана Цвијетића сједиште Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ. Мислим да тиме показујемо одговорност према овом човјеку и Републици – закључио је Ћосић.

На споменик на мјесту Цвијетићеве погибије у Лукавици вијенце су положили представници Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске, Борачке организације, Полицијске управе Источно Сарајево, града Источног Сарајева и општина са овог подручја.