Његово преосвештенство владика будимљанско-никшићки Јоаникије изјавио је да је тешко прихватити да један народ који је вијековима његовао традицију, културу и толико држао до својих предака и јунака, чији је идентитет потпуно јасан, све то тумачи из неке наметнуте, вјештачке перспективе.

Епископ Јоаникије истакао је да је цијела Црна Гора ознамењена старим хришћанским светињама прије, за вријеме и послије немањићког периода.

Говорећи о масовном народном окупљању на молебанима и литијама широм Црне Горе поводом противљења контроверзном Закону о слободи вјероисповијести који представља удар на Српску православну цркву /СПЦ/, владика Јоаникије нагласио је да је ово што се догађа заиста чудесно иако је једно вријеме изгледало да је вјера запуштена, најслабија у Црној Гори.

– То је пламен који се сада овдје упалио, пламен који грије, просветљује, препорађа, он ће спалити гријех, те одагнати таму, незнање, невјерје и неправду – рекао је владика Јоаникије за Српску радио-телевизију.

Владика је истакао да је овдје ријеч о борби за опстанак православља, очување достојанства вјере, за одбрану светиња.

– Наша вјера његује традицију, поштује нације и свачију слободу да се изјашњава како хоће, и у том погледу сачували смо све што су завјети наших предака, све што су нам завјештали Његош и Свети Петар Цетињски и Свети Василије Острошки, и желимо само да то очувамо и унаприједимо – рекао је владика Јоаникије.