Фото: Милан Пилиповић/РАС Србија

У Републици Српској и Федерацији БиХ магла смањује видљивост и успорава саобраћај, посебно на путевима уз ријеке и у котлинама.

Видљивост је смањена на дионицама уз ријеке Саву, Врбас, Дрину, Босну, Лашву и Спречу, као и на ширем подручју Сарајева, Ливна, Томиславграда, Грахова, Маглаја и Жепча на подручју ФБиХ.

Коловози су мјестимично влажни и клизави, а због ниске температуре возачима из Ауто-мото савеза Републике Српске скрећу пажњу на поледицу у вишим предјелима, те преко мостова, надвожњака и на прилазима тунелима у нижим крајевима.

У усјецима и поред камених косина из АМС упозоравају на чешће одроне земље и камења на коловозима, те савјетују опрезну вожњу, прилагођену условима и стању на путу, уз обавезно посједовање зимске опреме.

Због изградње моста на ријеци Сави измијењен је режим одвијања саобраћаја на ауто-путу Бањалука-Градишка, у зони насеља Чатрња и царинског терминала, па возаче из АМС моле да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

Због радова на раскрсници на споју ауто-пута Бањалука-Добој и магистралног пута Јоховац-Руданка, измијењен је режим одвијања саобраћаја на том магистралном путу.

Ради укључивања и искључивања механизације која је ангажована на изградњи ауто-пута од петље Јоховац до петље Руданка, измијењен је режим одвијања саобраћаја на дионици магистралног пута Руданка-Добој један.

На дијелу магистралног пута Брчко-Бијељина, на дионици Брчко-Доња Буковица, због радова на санацији коловоза, саобраћај се одвија наизмјенично, једном траком.

У току је изградња мале хидроелектране “Крупац” на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац-граница Републике Српске /Богатићи/, на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично, једном траком, уз постављене семафоре.

На дионици магистралног пута Дрињача-Коњевић Поље у току је реконстукција коловоза, због чега се саобраћај одвија једном траком, уз регулацију семафорима.

Због оштећења надвожњака код “НИС петрол” пумпе у Трну, саобраћај се преко надвожњака одвија једном траком, док теретна возила не саобраћају.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

На регионалном путу Црна Ријека-Бјелајце саобраћај се одвија наизмјенично, једном траком, уз регулацију семафорима.

Сутра ће од 11.00 до 16.00 часова саобраћај на овој дионици биће обустављен, а возила ће се преусмјеравати на путне правце Кола-Стричићи-Чађавица-Мркоњић Град и Црна Ријека-Јајце-Мркоњић Град.

На дијелу регионалних путева Лукавица и Шибошница саобраћај се одвија уз повремене прекиде због радова на санацији коловоза.

Због активираних клизишта, једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака и Лопаре /Мачковац/-Челић.

У току су и радови на дионици регионалног пута Шековићи-Цапарде, па се саобраћај одвија наизмјенично једном коловозном траком.

На дијелу регионалног пута Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика због активираног клизишта одвијање саобраћаја је успорено и одвија се наизмјенично једном траком.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се, због активираног клизишта, одвија једном траком, наизмјенично.

Због покретања клизишта, на локалном путу Сводна-Брезици /на подручју општине Нови Град/, саобраћај се одвија једном траком.

Забрањен је саобраћај на локалном путу Мала Новска Рујишка-Јоховица због реконструкције два пропуста, док траје забрана возачи могу користити алтернативне правце.

На подручју ФБиХ, на магистралном путу Зеница-Немила, кроз тунел “Врандук” током дана саобраћај се одвија двосмјерно од 5.00 до 21.00 час.

У времену од 21.00 до 00.30 часова возила се пропуштају наизмјенично, док је од 00.30 до 5.00 часова саобраћај кроз тунел обустављен.

За вријеме обуставе возила до 7,5 тона укупне масе користе обилазницу кроз насеље Тетово, а возила тежа од 7,5 тона преусмјеравају се на алтернативне правце Добој-Шићки Брод-Сарајево и Жепче-Завидовићи-Олово-Сарајево.

Због радова спорије се саобраћај одвија и на магистралним путевима Сребреник-Орашје /тунел Орманица/ и Ланиште-Кључ.

На граничним прелазима у БиХ задржавања нису дужа од 30 минута.

Возачи који планирају путовање ван граница Републике Српске и БиХ имају могућност да провјере тренутно стање саобраћаја на 11 граничних прелаза – Градишка, Градина, Нови Град, Козарска Дубица, Костајница, Рача, Павловића мост, Зупци, Брод, Шепак и Каракај.