Трогодишњи дјечак постао је најмлађи члан који се придружио Менси, највећем и најстаријем међународном друштву људи високе интелигенције на свијету.

Мухамад Хариз Надзим је малезијског поријекла, а живи у Уједињеном Краљевству. Позван је да се придружи Менси након састанка са психологом, а постигао је 142 поена на ИQ тесту Станфорд-Бинет, преноси Б92.

“Свака част Харизу на позиву да нам се придружи. Очигледно је веома бистар и ми смо пресрећни ће бити члан Менсе”, рекао је Џон Стивениџ, извршни директор британске Менсе.

Да би неко постао члан ове организације, мора “имати ИQ који спада у топ два одсто становништва”, наводи се на њиховој интернет-страници.

ИQ тест који је Хариз радио прављен је за старије од 10 и по година. За дјецу млађу од 10 година, психолог мора да погледа резултате како би одредио ИQ поене које неко има.

“Упоредо са оцјеном психолога, Харизов резултат на Станфорд-Бинет тесту одиграо је велику улогу у његовом прихватању у британску Менсу”, изјавио је портпарол ове организације Чарлс Браун.

Тест се састоји од комбинације математике, читања, памћења и логичког размишљања.

Харизова мајка Нур Анира Асјакин каже како је одувијек знала да је Хариз посебан, али и да се понаша као “сасвим обичан трогодишњак, који воли да црта и чита”.