Фото: СРНА

Сокочанка Весна Реновица /60/, члан Удружења “Аурора”, већ 40 година плете необичне одјевне предмете, а однедавно је почела да ради модне уникате и тепихе од кожних трака.

У “Аурори” напомињу да су Веснини радови привукли посебну пажњу посјетилаца на свим значајнијим манифестацијама од Бијељине до Јахорине и Источне Илиџе, на којима су учестовали чланови Секције за друштвену активност жена, која дјелује у оквиру овог соколачког удружења грађана.

У разговору за Срну Реновица истиче да је својим рукотворинама успјела да споји традиционално и савремено, а истиче се у иновативности у плетењу пелерина, ташни, женских комплета, џемпера, каишева и шалова, које украшава етно мотивима, разнобојним перјем, перлицама, шљокицама, те комадима крзна, коже и платна.

Однедавно, наводи Весна, исијецањем трака од меке коже у више тонова, плете уникатне тепихе, ташне, женске модерне комплете, али тешко стиже до купца, осим на изложбама ручне радиности на којима презентује своје радове.

“Сви моји радови од вуне су јединствени. Имам ‘хиљаду идеја’ за израду одјевних предмета који се не могу купити ни у једној продавници, али је потребно обезбиједити њихов пласман”, наглашава Реновица.

Фото: СРНА

Она велику наду полаже у планирани објекат “Инфо-пулта” на дијелу локације предвиђене за Етно-село на Равној Романији, које ће бити грађено у оквиру пројекта “Виа Динарика”.

Ту ће се наћи мјесто и за производе кућне радиности овог краја.

Реновица је прије осам година плела оригиналне џемпере за модног креатора Дарка Костића из Београда.

Радила је и за бутик “Кобра” у Сава центру у Београду, преко кога је пласирала 40 модерних џемпера и зарадила добар хонорар.

Прије минулог рата сарађивала је са некадашњом Робном кућом сувенира и ручне радиности “Босна фолклор” у Сарајеву и дуже вријеме за њих хеклала и радила везене украсне гарнитуре за кућу, те плела модерне џемпере и тунике.

Она подсјећа да су њене везене гарнитуре куповали купци из САД још за вријеме Зимске олимпијаде 1984. године и да су поклањани пословним пријатељима бивше соколачке УНИСОВ-е Фабрике котрљајних лежаја из Шведске.

Фото: СРНА

Реновица воли да ради јединствене одјевне премете који се ријетко могу видјети на изложбама ручне радиности и могла би да исплете све што замисли, уколико би био обезбијеђен купац.

Удружење грађана “Аурора”, основано 2007. године, има педесетак чланова.

У оквиру овог удружења дјелује Секција за друштвену активност жена, која окупља жене чуваре традиције романијског краја, које са својим рукотворинама учестују на бројним изложбама.