Из Социјалистичке партије РС искључени су посланици ове партије у Народној скупштини РС Максим Скоко и Горан Селак, као и бивши министар у Влади Српске Миленко Савановић.

Саопштио је ово данас председник Социјалистичке партије (СП) Петар Ђокић, а након синоћње бурне седнице Извршног одбора странке и данашње иницијативе неколико посланика упућене премијеру Републике Српске Радовану Вишковићу, у којој траже смену Ђокића са места министра енергетике и рударства РС.

Ђокић сматра да су захтеви за његову смјену произашли из личних разлога групе посланика СП-а, а истакао је да не верује да ће га премијер Вишковић сменити.

– Они који не желе да сарађују са СП-ом, нека врате мандате. То би било морално и принципијелно. Њихов мандат је резултата рада бројних чланова партије, грађана, активиста. Из тога се види колико је мањкав Изборни закон БиХ, да неко уђе на основу угледа партије, а онда управља мандатом као да је његов лични – рекао је Ђокић.

Говорећи о иницијативи за његову смену са министарске позиције, одговорио је:

Не очекујем да ме премијер смени јер подносиоци нису легитимни представници да би могли бити носиоци таквих иницијатива. Он нема разлога да то прихвати – додао је Ђокић.

Синоћ је у Бањалуци одржана бурна седница Извршног одбора СП-а на којој се одлучивало о судбини председника странке, коју је затражило неколико чланова Извршног одбора међу којима су и посланици ове странке у Народној скупштини РС. Захтев су упутили уз образложење да су незадовољни радом Ђокића на позицији министра енергетике и рударства.

Непотребно је наступила оваква ситуација. Група наших народних посланика је исхитрено реаговала, а нису имали снаге и способности да чују друга мишљења – рекао је Ђокић.

Одбацио је све разлоге који су наведени за његову смјену.

Рекао је да нема сазнања да иза свега стоји неко други, али да евидентно има утицаја, а одбацио је наводе да му је лидер СНСД-а Милорад Додик поручио да се „одмори“.

– Он је ову ситуацију разумио и схватио сам да он сматра да је ово искључиво унутрашње питање Социјалистичке партије – казао је Ђокић.