Фото: Бојана Марковић

Пјевајући Химну Светом Сави, ученици Основне школе „Соколац“ поздравили су руководство школе, свештенство Црквене општине Соколац, представнке локалне власти и друштвеног живота, наставнике и своје другове, који су данас дошли на Световданску академију приређену у част школске славе, Светог Саве.

Многобројне госте поздравио је в.д. директора Основне школе, Ђорђе Рајић, који је у свом обраћању истакао важност обиљежавања овог празника.

Фото: Бојана Марковић

– Данас прослављамо једног од највећих Срба икада рођених. О Светом Сави као првом српском архиепископу, светитељу, просветитељу и књижевнику много знамо и тек треба да сазнамо. Оно што нас је научио јесте да чувамо вјеру и традицију, културно насљеђе и свој национални идентитет, упркос изазовима савременог доба у ком живимо. Свети Сава је био велики револуционар и по угледу на њега требамо унаприједити и осавременити наше образовање, чувајући темеље настале прије осам вијекова, казао је Рајић.

Протојереј Илија Чупић, обраћајући се присутнима, рекао је да је Свети Сава дао основе српској цркви, култури, умјетности, медицини, књижевности и да не постоји област у којој и данас не постоји његов траг.

Фото: Бојана Марковић

– Свети Сава је, прије свега, био човјек отворене душе и ума. Настојао је да отвори многа врата, како би себи и свом народу проширио видике. Могу слободно рећи да је Свети Сава био највреднија српска пчела, која је путовала по свијету у потрази за најљепшим нектаром, највећим духовним богатсвом, наукаом, знањем и осталим благодетима које је несебично даривао српству, казао је Чупић.

Наставница Јадранка Јанковић похвалила је ученике који су се вриједно припремали за данашњи програм, истичући да јој је посебно драго што многи од њих остварују запажене резултате када је ријеч о ван-наставним активностима.

– Као и сваке године наградили смо најталентованије ученике литерарне и ликовне секције. На тим пољима ученици посебно уживају у својој креативности и слободи. Са радошћу су се припремали и за ову приредбу, која је најзначајнији дан у школској години, казала је Јанковић.

Фото: Бојана Марковић

Ученица деветог разреда, Милица Боровчанин, награђена је и ове године, за најбољи литерарни рад. Према њеним ријечима, ово није једина награда коју је освојила.

– Недавно сам учествовала на конкурсу чија је тема била „Светосавска звона- Поезија шапуће о нама“. Конкурс је био отворен за све Србе који живе широм свијета. То је била прилика да се присјетимо ко смо и да се и они који живе у иностранству присјете лика и дјела Светог Саве. Задовољна сам освојеним трећим мјестом, јер сам ја још ученик, а своје стихове су представили писци до 35 година, казала је Милица.

Празник посвећен оцу српске духовности прослављен је данас и у манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији .