Фото: Ј.Маринковић

У организацији Установе за културу „Перо Косорић“ синоћ је у просторијама ВУБ-а одржано традиционално Светосавско духовно вече. У програму су учествовали бројни књижевници Сарајевско – романијске регије, Републике Српске и шире, чланови пјевачког друштва „Берег“, те најмлађи соколачки пјесници.

Пјесничко вече бесједом је отворио протојереј ставрофор Илија Чупић, старјешина храма Романијске Лазарице, који је указао да ниједан други народ на свијету није имао личност као што је био Свети Сава.

Фото: Ј.Маринковић

-Светог Саву би требало да увијек обиљежавамо на свечан начин, јер је успио да у својој личности обједини просветитеља, духовника, учитеља, националног вођу и државника, што нико други у људској историји није. Његов лични допринос није само на духовном, него на културном, књижевном и историјском пољу. Захваљујући личном печату који је дао, српски народ је успио да се развије кроз историју, те да на тим темељима допринесе савременом друштву – поручио је отац Илија.

На велико задовољство соколачке публике, овај свечани догађај својим присуством увеличала је књижевница и колекционарка Јасмина Јанковић из Београда.

Фото: Ј.Маринковић

Увијек ми је мило доћи у Соколац, поготово да се ујезгримо у нашим српским празницима. Донијела сам дио своје колекције старих разгледница; овај пут изабрала сам оне које су везане за мјесец јануар и празнике које прослављамо у њему. За овај велики дан припремила сам трактат сачињен од главних путоказа на српској стази од Светог Саве до јунака данашњег доба, који завршавам пјесмом „Небески ковач“, посвећену нашем народу у Црној Гори – казала је Јанковић.

Аћим Тодоровић, књижевник из Власенице, представио се најновијим опусом свог стваралаштва.

-Радо се одазивам на све културне манифестације у Сокоцу, посебно када се организују у част Светом Сави. Он је зачетник свега онога што ми Срби његујемо и баштинимо у нашој духовности. Овај пут изабрао сам стихове своје пјесме о патријарху Павлу, нашем савременику, једној од најсвјетлијих личности коју је имао наш народ, јер како су га и сматрали био је живи светац. Друга пјесма коју сам говорио „На Малом Зејтинлику“ написана је прије неколико дана, а инспирисана је тренутним дешавањима у којима ми као народ морамо да чувамо оно што су нам преци оставили – истакао је Тодоровић.

Соколачки пјесник Миланко Боровчанин Ромсок каже да би Свети Сава имао пуне руке посла када би данас био међу својим народом.

Фото: Ј.Маринковић

-Видите шта се дешава са Србим у Црној Гори, на Косову, Србима подјељеним у партијама, то је страшно. Лако је било Светом Сави да измири завађену браћу, који су били прави вјерници, али овдје има пуно оних који то нису. Ипак, надамо се да ће будућност бити боља, уздамо се у младе генерације које уче вјеронауку и српску традицију – додао је он.

У програму су учествовали Милутин Савчић, Радисав Ћивша, Ристо Амовић, те млађани пјесници Ђорђе Ковачевић и Милица Боровчанин.