Након што је петоро парламентараца Социјалистичке партије формирало Независни клуб посланика СП, руководство те странке је, као што су раније и најавили, истог дана расформирало Градски одбор у Бањалуци.

Да се ситуација код социјалиста не смирује говори и податак да је предсједник Петар Ђокић преко ноћи распустио најјачи градски одбор у Републици Српској, као и да народни посланици ове партије увелико преговарају са коалиционим партнерима око будуће расподјеле позиција, које им припадају сходно броју посланичких мјеста у Парламенту Српске.

Ђокић је тако успио да се одржи на мјесту министра рударства и енергетике, као и на челу Социјалистичке партије, из које је искључио шефа клуба посланика и потпредсједника партије Максима Скоку и предсједника Градског одбора Бањалука Горана Селака, те предсједника регије Крајина Миленка Савановића, али на крају се испоставило да није остало много тога да се брани, јер су посланици одмах упутили приједлог за прерасподјелу функција сходно броју посланика у НСРС.

Наиме, Независни клуб посланика СП поднио је приједлог за попуну руководећих позиција на основу чињенице да са 8,77 одсто учествују у скупштинској већини у НСРС, а увидом у документ који је у посједу наше редакције, евидентно је да ће струја окупљена око предсједника партије Петра Ђокића, чију смјену траже народни посланици, остати без огромног дијела функција које тренутно обављају.

Независни клуб посланика СП, који ће под тим именом функционисати у НСРС до смјене Петра Ђокића, у образложењу је навео да очекује учешће у власти сходно броју посланика.

– Наш циљ је провођење програма и политика за које смо добили подршку на прошлим Општим изборима и за шта су нам наши гласачи дали своје повјерење, и то именовањем кадрова који на одговоран и стручан начин могу обављати повјерене послове – наводи се у документу који је Независни клуб посланика СП упутио лидеру СНСД Милораду Додику.

Сходно броју посланика, Независни клуб Социјалистичке партије рачуна на најмање два министарска мјеста, четири мјеста помоћника министра (трезор, туризам, породица и борци), те директорске позиције у предузећима: Шуме РС, Републичка управа за инспекцијске послове, Јавни фонд за дјечију заштиту, Електро-Херцеговина, Фонд за заштиту животне средине и енергетске ефикасности, Комисија за концесије РС, Завод за стоматологију, АПИФ и психијатријска болница Соколац.

Од шумских газдинстава, у приједлогу су газдинства у Бањалуци, Добоју и Сребреници, а у поменутих 8,77 одсто улазе и директорске позиције у НП Сутјеска Фоча, КПЗ Бањалука, Дом пензионера Требиње, Ђачки Дом Бањалука, Библиотека за слијепе и слабовиде особе Бањалука, Пореска управа ПЦ Приједор, Фонд ПИО филијала Бањалука и Поште Српске ПЦ Бањалука.

Коалиционим партнерима на усаглашавање је упућен и списак појединачних функција које су предмет договора у складу са бројем посланичких мјеста и то Извршни директор МП Електропривреда РС, члан Управе Електропреноса, члан Регулаторне комисије за енергетику, те извршни директори у ЈП Путеви РС, ЈП Аутопутеви РС, Поште Српске, Шуме РС, Жељезнице РС, Електро Бијељина, РИТЕ Угљевик, РИТЕ Гацко, ХЕ Вишеград, ХЕ Бочац, ХЕ Требишњица, Електрокрајина РЈ Бањалука и Завод за запошљавање, те помоћници директора у Фонду здравственог осигурања, Фонду ПИО, Инспекторату РС (помоћник директора и главни инспектор), Пореској управи РС и Републичкој управи Цивилне заштите РС.

Директорска мјеста у школама

Поред овога, Независни клуб посланика СП је у приједлог расподјеле функција по основу броја народних посланика укључио и 12 директорских мјеста у школама, и то: ОШ Холандија Лакташи, ОШ Милош Црњански и ОШ Ђура Јакшић Бањалука, СШЦ Челинац, ОШ Црквина Модрича, ОШ Свети Сава Модрича, ОШ Меша Селимовић Бијељина, ОШ Кнез Иво од Семберије Бијељина, ОШ Доситеј Обрадовић Блатница – Теслић, СШЦ Љубиње, ОШ Филип Вишњић Угљевик и ОШ Вељко Чубриловић Лопаре.

Како су навели у Независном клубу посланика Социјалистичке партије, по питању других нерасподијељених позиција, попут управних и надзорних одбора, договараће се накнадно са коалиционим партнерима.

Подсјетимо, посланици Социјалистичке партије у НСРС позвали су раније премијера Радована Вишковића да смијени министра рударства и енергетике Петра Ђокића.

Истовремено, Ђокића су позвали да одступи са мјеста предсједника Социјалистичке партије и да на миру ријеши оптужбе за бројне афере и поступке који бацају љагу на све чланове Социјалистичке партије.