Упркос веровању, бол у грудима није једини знак да нам прети срчани удар. Постоје бројни други фактори који могу деловати безазлено, а заправо су само знак ове озбиљне претње.

Ово су главни знакови срчаног удара

Судећи према Пурви Парвани, директорки Клинике за здравље женских срца у Лома Линди, требало би да потражите помоћ лекара чим приметите неки од следећих симптома:

Ипак, код жена и старијих одраслих особа, најранији симптоми овога су често много суптилнији од непријатности у грудима, према речима кардиолога Ричарда Рајта.

Жене углавном имају мучнине, успорено дисање, пробавне сметње, неуобичајен умор и хладан зној услед срчаног напада јер им се зачепљења често јављају у мањим крвним судовима, а не само у главним артеријама. Оне, углавном, као доста старије имају свој први срчани напад. Наиме, ово се код жена јавља око 72. године, док се код мушкараца јавља углавном око 65. године.

Како да знате да вам прети ризик од срчаног удара?

Чак и пре него што се појаве први симптоми, постоји неколико фактора који могу повећати вероватноћу од добијања срчаног удара.

На пример, старење је повезано са накупљањем плака у артеријама, што доводи до већег ризика од срчаног удара. Такође постоји много фактора који се тичу вашег начина живота и повезани су са ризиком од болести срца, а међу њима су најчешће пушење цигарета и то што не радите вежбе редовно.

Други узроци који могу изазвати срчани напад су:

Срчане болести у породици: ризик постоји уколико имате оца или брата који су имали срчани удар пре своје 55. године и мајку или сестру које су га имале пре 65. године.

Висок холестерол: он узрокује накупљање плака на зидовима артерија, што доводи до смањеног протока крви и зачепљења артерија.

Хипертензија (висок крвни притисак): ако се не лечи, може оштетити ваше крвне судове и ваше срце.

Гојазност: она повећава ризик од вишеструких срчаних удара.

Дијабетес: он временом може оштетити ваше крвне судове, а ризик од срчаног удара се повећава што дуже патите од дијабетеса.

Повишен ниво Ц – реактивног протеина: до овога долази када имате неку упалу у телу ( што, углавном, указује на хроничне болести) и може повећати ризик од срчаног удара чак 3 пута.

Срце

Нажалост, судећи према др Парвани, потпуно је могуће добити срчани удар и без ових фактора ризика. Иако су срчаним ударима склонији старији људи, Парвани каже да нико не би требало да сматра да је превише млад да би га то задесило. Рецимо, појединци млађи од 45 година још увек чине од 4% до 10% укупних срчаних удара у САД.

– Генерално, не постоје разлике (у симптомима) код млађих и старијих појединаца – каже Парвани.

Међутим, старији људи који пате од других болести, попут дијабетеса, имају веће шансе да доживе тихи срчани напад или чак напад без икаквих симптома.

Уколико осећате било који од симптома срчаног удара, без обзира на то колико су мали, одмах потражите лекарску помоћ.