Предсједник Палестине Махмуд Абас изјавио је да „Јерусалим није на продају“, те је одбацио приједлог америчког предсједника Доналда Трампа о „договору вијека“.

Он је рекао да Палестина не жели да преговара о томе само са Америком, већ са цјелокупним „блискоисточним квартетом“, а то су Русија, САД, ЕУ и УН.

Не прихватамо америчку улогу посредника по питању рјешавања конфликта, ми прихватамо искључиво међународни квартет и спремни смо на преговоре, али не на основу предлога Трампа“, рекао је он.

„Нећемо да се клањамо и предајемо. Ми смо уједињени пред лицем свих оних који планирају да нас одбаце. Ми кажемо ’не‘ договору вијека“, нагласио је.

Абас је истакао и да Палестина инсистира на признавању граница из 1967. године.

„Доћи ће вријеме када ће Америка бити принуђена да каже ’да‘ у Савјету безбједности независности Палестине, и то у границама које су утврђене 4. јуна 1967. године“, истакао је.

Услови „договора вијека“

Како је Трамп раније саопштио, „договор века“ би, уколико се са њим сагласе, Палестинцима дао шансу да створе сопствену државу, као и да би им то омогућило да удвоструче своју територију. Западна обала и Појас Газе били би повезани подземним тунелом. Међутим, Палестина не би имала приступ Мртвом мору и ријеци Јордан.

Истовремено, Трамп је саопштио да би према том плану Јерусалим остаo недјељива престоница Израела.

Такође, САД ће зарад имплементације овог договора отворити своју амбасаду за Палестинце у источном дијелу Јерусалима.