Представници Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ Републике Српске данас су у Источном Сарајеву упознали јединице локалне самоуправе о процедури припреме и подношења пројектних приједлога за додјелу средстава из Финансијског механизма за пројекте интегрисаног и одрживог локалног развоја.

Директор Сектора за међународну сарадњу у овој банци Мирко Бошњак изјавио је да је укупна вриједност расположивих средстава у овом циклусу 655.000 КМ, које су обезбиједили Влада Швајцарске, путем УНДП-а, те Влада Републике Српске путем Министарства финансија Српске.

„Средстава су доступна за двије приоритетне области – побољшање доступности квалитета јавних услуга и рурални економски развој у локалним заједницама. До сада смо реализовали 46 пројеката. Узимајући у обзир средства која су обезбијеђена путем финансијског механизма и средства суфинансирања, то је негдје износ око 5,3 милиона КМ“, навео је Бошњак.

Бошњак је истакао да је у протеклом периоду владало велико интересовање за побољшање доступности квалитета јавних услуга.

„То су мали пројекти у домену унапређивања и побољшања локалне инфраструктуре, изградња водоводне мреже, затим обонова и реконструкција дјечијих вртића, здравствених установа и томе слично“, навео је Бошњак.

Он је напоменуо да су отворени дани, осим данас у Источном Сарајеву, организовани у Бијељини и Бањалуци, а биће и у Требињу.

Начелник општине Калиновик Милева Комленовић истакла је да је ова локална заједница имала успјешан период сарадње са Инвестиционо-развојном банком Републике Српске.

„У првом циклусу смо радили реконструкцију водовода, затим прву фазу оснивања Геронтолошког центра, а сада смо са ИРБ-ом у реализацији пројекта унапређења услуге примарне и секундарне здравствене заштите, који подразумијева проширење капацитета постојећег Дома за старија лица“, истакла је Комленовићева.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Источно Ново Сарајево Игор Ђокановић рекао је да се по овом позиву тренутно реализује пројекат изградње игралишта на Тврдимићима.

„Пројекат би требало да буде завршен до краја марта, а ове године смо у фази разматрања и анализе – има још довољно времена да поднесемо нови захтјев“, изјавио је Ђокановић.

Јавни позив јединицама локалне самоуправе за подношење пројектних приједлога отворен је до 17. фебруара.