Кијев је завршио прву фазу војне реформе према стандардима НАТО, а планира се и поновно успостављање територијалног интегритета Украјине.

Ово су саопштиле Оружане снаге Украјине, пише „Спутњик“.

Према саопштењу Генералштаба Оружаних снага Украјине – започет је активан прелазак на стандарде НАТО и у земљи је завршена прва фаза њихове реформе, према чијим резултатима су биле изграђене нове команде и именовани њихови команданти.
Нове базе на граници са Русијом

Истовремено је украјински министар одбране Андреј Загородњук изјавио да је у земљи у току усавршавање војне инфраструктуре, дефинисане према захтјевима НАТО, као и да ц́е у складу са стандардима Алијансе, двије нове базе бити изграђене у Маријупољу и Севернодоњецку.

Војни објекти ће се налазити практично на неколико десетина километара од границе са Русијом и непризнатих република Донбаса – Доњецке народне републике и Луганске народне републике.

Према мишљењу украјинских власти, базе ц́е представљати гранично утврђење НАТО на југоистоку земље. О томе је у децембру 2019. године на састанку лидера и шефова влада земаља чланова Сјеверноатлантске алијансе говорио украјински министар иностраних послова Вадим Пристајко. Начелник Генералног штаба – главнокомандујуц́и Оружаних снага Украјине генерал-потпуковник Руслан Хомчак је том приликом изјавио да Украјина мора да војне реформе и и убрзани прелазак на стандарде НАТО спроводи у ратним условима.

„Адаптација на стадарде НАТО се код нас спроводи на свим пољима. Негдје с вец́им, негдје с мањим успјехом, али то није зато што нисмо хтјели да радимо, вец́ зато што је у току шеста ратна година. Док рат траје, ми никако не можемо да смањујемо ратну способност и готовост наше војске. Државе НАТО то веома озбиљно процјењују“, рекао је Хомчак.

Војна помоћ САД и НАТО Украјини

Истовремено, војна помоц́ САД и других држава НАТО Украјини се реализује у конкретној помоц́и у ваздухопловном наоружању. Украјински предсједник Владимир Зеленски је на састанку са државним секретаром САД Мајклом Помпеом крајем јануара ове године истакао да ц́е његова земља проширити сарадњу са САД у области одбране и безбједности и разматрати могуц́ност куповине новог наоружања.

Ово потврђује и први историјски уговор о директној куповини противтенковских ракетних комплекса ‘Џавелин'“, изјавио је Зеленски.

Он је још додао да се на састанку разматрало појачање украјинске ратне морнарице помоц́у брода типа „Исланд“, као и јачање противаздушне одбране Украјине, при чему су украјинске власти спремне да размотре опцију куповине неопходног наоружања.

Украјински амбасадор Владимир Јељченко је недавно изјавио да Вашингтон у 2020. години планира да Кијеву додијели више од једне милијарде долара помоц́и, од чега је за војну одбрану планирано 365 милиона долара. Главни приоритет који је био дефинисан у билатералним консултацијама између Министарства одбране Украјине и Пентагона је јачање украјинске флоте.

„Постоји такав појам ‘москито флота’, односно, брзи бродови који недостају управо нашим војницима или морнарима на Црном и Азовском мору. Прошле године су Украјини испоручена два брза брода типа ‘Исланд’. Ове године је планирана испорука још три брода. На основу свега се може закључити да је значај дио ових средстава намијењен улагању у опрему и размјештању модерног наоружања и средстава за комуникацију“, истакао је амбасадор.

„Украјинске оружане снаге су више пута саопштавале да је размјештање ‘москито флоте’ планирано у Азовском мору, укључујуц́и војну базу у Маријупољу, која се гради према стандардима НАТО. Овакво војно присуство у близини границе са Русијом, наравно, повезано је са претњама руској војној безбједности. А њено руководство ц́е одговорити на такве провокације“, рекао је војни експерт пуковник Шамиљ Гарајев.

Успостављање територијалног интегритета Украјине

Он је скренуо пажњу на то да је у Стратегији националне безбједности ‘Безбједност грађанина – безбједност земље’, коју је Украјина недавно усвојила, један од главних задатака поновно успостављање територијалног интегритета у границама међународно признатих граница Украјине.

„Тачније, овакво поновно успостављање украјинске територије у границама, које укључују Луганску народну републику, Доњецку народну републику и Крим, очигледно подразумијева и ратна дејства“, истакао је експерт.

Према подацима украјинског Генералштаба, главни резултат војне реформе је стварање специјалних команди према обрасцима НАТО. Најважнија од њих је – Заједничка команда уједињених снага Украјинских оружаних снага. Њој ц́е бити потчињене копнене, морнаричке и ваздушне снаге. Главнокомандујуц́и ових снага је привремени командант генерал потпуковник Сергеј Најев, познат по антируским изјавама. Он је дуже вријеме командовао трупма украјинске војске у Донбасу и један је од аутора плана блицкрига за ослобођење југоистока земље и Крима од „руских освајача“.

Сам Кијев то не би могао да уради. Управо због тога Америка и друге државе Алијансе разматрају украјинске власти као савезнике у борби против руске агресије. Андреј Загородњук истиче да је његов главни циљ остварење војних критеријума чланства у НАТО и статус Украјине као члана Програма за унапређење могуц́ности Сјеверноатлантске алијансе.

Међутим, на основу социолошких истраживања, вец́ина становника Украјине је као и раније против придруживања НАТО. Према анкети украјинског Центра за социјална и маркетиншка истраживања „Социс“ у јануару ове године, у случају референдума о уласку у НАТО – „за“ је гласало укупно 46,2 одсто испитаника.