Фото: Соколац-срце Романије

Амбасадор Јапана у Босни и Херцеговини Хидеyуки Сакамото синоћ је у Сарајеву уприличио пријем поводом Националног дана Јапана који се слави као рођендан јапанског цара Нарухита.

Пријему је, између осталих, присуствовао и начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Сакамото је подсјетио да је нови цар Јапана, Нарухито, преузео трон прошле године када је одржана церемонија устоличења.

Фото: Соколац-срце Романије

Уз топлу добродошлицу бројним званицама пријема, дипломатском кору у БиХ, политичким представницима БиХ, представницима јавних и културних институција, амбасадор је указао на добре билатералне односе БиХ и Јапана, а та сарадња се развија на више поља.

„Поред наше сталне подршке обнови школа, домова здравља и сектору деминирања, који укључује укупно 11 пројеката у прошлој години, Влада Јапана је донирала неопходну опрему и возила за посебну намјену за водоснабдијевање, сетове агрометеоролошких система за посматрање за цивилну заштиту, те патролна возила за аутоцесте“, рекао је он.

Фото: Фена

Сматра да ће те донације побољшати капацитет и ефективност рада јавних служби, те је додао да су нови пројекти техничке помоћи такођер покренути у сектору јавног транспорта са Владом Кантона Сарајево, као и менторске услуге за мала и средња предузећа, а повећан је и обим сарадње са Универзитетом у Сарајеву.

„У економском сектору пратимо неке позитивне помаке у производњи и ИТ сектору у БиХ, као и осталим државама западног Балкана, те се надамо да ће Влада подузети нове мјере у циљу повлачења страних инвестиција. У том смислу желим нагласити да су политичка стабилност и функционална влада најбитнији увјети за повлачење страних инвеститора“, казао је Сакамото.

Фото: Соколац-срце Романије

С обзиром на то да ће се сљедеће Љетње олимпијске и параолимпијске игре поново бити одржане у Токију ове године, амбасадор је казао да су се неки спортисти из БиХ већ квалифицириали, а Амелу Туки, Месуду Пезеру и Лариси Церић пожелио је добар спортски успјех.

На пријему су синоћ и неке јапанске компаније изложиле своје производе, а гости су могли уживати у богатој јапанској трпези, као и сакеу.