Често се стиче утисак да се средње дијете у породици занемарује, али истраживања говоре другачије. Чињеница да оно није ни настарије ни најмлађе, даје му одређене предности које могу да му помогну да развије снажне лидерске квалитете касније у животу.

Професорка психологије на америчком универзитету Редлендс, др Катарина Саломон, каже да средња дјеца, због тога што су окружена браћом и сестрама, често морају да преузму улогу преговарача, па у зрелом добу постају вјешти у рјешавању проблема. Велика је вјероватноћа да ће бити и креативни, јер слободније показују таленат и то што носе у себи.

За разлику од прворођених, који су често под притиском јер морају да испуне очекивања родитеља, средња дјеца ће бити мање строга према себи ако доживе разочарање и неуспјех. Још у дјетињству науче да буду кооперативни, независни и способни да изграде однос са другима.

Таквој дјеци иде у корист и способност да размишљају много шире, због чега често имају предузетнички дух”, рекла је др Саломон.

Вјештина рјешавања сукоба није корисна само на радном мјесту, већ и у браку. Студија на универзитету у Вашингтону открила је да парови који су жељели компромис имају квалитетнији брак и партнерске односе од других. У истраживању др Саломон чак 80 одсто средње дјеце никада није преварило партнере, док је 65 процената прворођених и 53 одсто најмлађих то урадило.

Средња дјеца имају одређене друштвене и менталне користи због одрастања са браћом или сестрама. Рецимо, када крену у вртић имају боље развијене социјалне вјештине. Такође, нису подложни претјераној контроли родитеља, углавном су препуштени себи, што им даје слободу да сами рјешавају проблеме.

“Многа дјеца ни до факултета не науче сама да управљају својим временом и обавезама, јер су им родитељи цио живот превише помагали”, каже др Саломон.

“Средња дјеца су у предности, јер родитељи нису фокусирани на њих 24 сата дневно”.

Према досадашњим истраживањима, прворођена дјеца су паметнија јер су им родитељи посвећивали више пажње, али студија обављена на универзитету у Илиноису објављена почетком ове године показала је да је коефицијент интелигенције прворођене дјеца само за једну јединицу већи у односу на млађу браћу или сестре.