Фото: Б.Марковић

У оквиру званичне посјете делегације градске области Коломна (Руска Федерација) граду Источно Сарајево, замјеник градоначелника поменутог града Павел Николајевич Родин посјетио је општину Соколац, гдје је са представницима Града и руководством општине обишао Војничко спомен – гробље “Мали Зејтинлик”, гдје је положен вијенац и одата почаст страдалим српским војницима у протеклом рату.

Замјеник градоначелника града Коломна, Павел Николајевич Родин истакао је задовољство што у години када Русија прославља 75 година од побједе у Великом отаџбинском рату има прилику да борави на светом мјесту као што је “Мали Зејтинлик”.

Фото: Б.Марковић

Наша земља је претрпјела огромне губитке током Другог свјетског рата. Десетине милиона страдалих сахрањено је на територији Руске Федерације, бившег Совјетског савеза, као и на тлу Европе. У Русији се водимо паролом да рат није завршен све док се не пронађе и посљедњи војник и његово тијело не преда земљи. Наша браћа Срби су се такође храбро борила током Другог свјетског рата, али и касније и код нас постоји прича да Руси имају два пријатеља- армију и флоту, а имају и трећег- то су Срби, казао је Родин.

Он је нагласио да се вишевијековно пријатељство два народа никада не смије нарушити.

Данко Вучетић, замјеник градоначелника града Источно Сарајево, рекао је да ова посјета поред културно-историјског има и привредни значај, јер је са делегацијом побратимског града Коломна разговарано о различитим видовима унапређења сарадње у областима привреде, културе, високог образовања и туризма.

– Потписивање уговора о сарадњи универзитета из Коломне и Универзитета у Источном Сарајеву значајан је за промовисање наших високошколских установа. Настојаћемо да овдашња привредна друштва повежемо са предузећима из Русије која обављају сродне дјелатности, казао је Вучетић.

Након посјете Војничком спомен – гробљу “Мали Зејтинлик”, делегација је обишла Манастир Светог Георгија на Равној Романији.