Аустријски канцелар Себастијан Курц данас је оштро осудио турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, оптуживши га да злоупотребљава избјеглице како би извршио притисак на ЕУ.

Курц је, на конференцији за штампу послије састанка са министрима унутрашњих, спољних послова и одбране, казао да прије мјесец дана није постојала хуманитарна криза у Турској, нити на грчкој граници, а данас смо суочени са таласом избјеглица, али не на обје копнене границе.

Дешава се да имамо талас избеглица само на грчкој граници, али не и на граници према Бугарској. То показује да се не ради о никаквој случајности, већ нечему што је организовано. Нису то људи који из Сирије бјеже ка Грчкој, већ људи који годинама живе у Турској. Предсједник Ердоган је свјесно ову акцију организовао. Аутобуси се стављају на располагање, мигрантима се дају лажне информације и свјесно се покушава организовати притисак на граници ка Грчкој – објаснио је он.

Курц је истакао да се људи користе као играчке и инструмент за вршење притиска на ЕУ, што се, како додаје, мора најоштрије осудити.

Указао је и да Турска сноси одговорност за драматичну ситуацију у Идлибу у Сирији.

Како је рекао, из ЕУ неће бити новца за турске ратне касе, да би “заједно са радикалним исламским снагама убијали по Сирији”.

– Турци и Ердоган циљано злоупотребљавају људе, циљано су мотивисали десетине хиљада људи да иду на пробијање границе. Јасно је да користе те људе да санкционишу Грчку. Треба да буде јасно ко је крив и морамо стати против Ердогана – поручио је канцелар.

Он је истакао да је сада потребна подршка за Грчку и јединство ЕУ.

Потребан заједнички притисак на Турску како би предсједник Ердоган окончао недостојно понашање и злоупотребу миграната. Морамо осигурати да се 2015. не понови – подвукао је Курц.

Он је истакао да је, најприје, неопходно осигурати заштиту спољне границе ЕУ, указујући да ће Грчка добити подршку Аустрије, као финансијску, тако и у људству.

Рекао је да је успостављен и контакт са земљама Западног Балкана, са којима је договорено да, ако мигранти пробију грчку границу, неће бити пропуштања.

Исто тако, навео је, на аустријској граници су спроведене припреме за заустављање миграната.

Уз то Аустрија ће из Фонда за елементарне непогоде ставити на располагање три милиона евра за директну помоћ људима у Сирији, посебно региону око Идлиба.

То је, како је подсјетио, највећа помоћ из Фонда једној земљи.

Министар унутрашњих послова Карл Нехамер указао је да Турска шири лажне информације међу мигрантима, и указао да је неопходно послати јасну поруку да неће бити отворених граница и да нису добродошли.

Рекао је да је Аустрија у тијесној комуникацији са државама Западног Балкана и да жели да мрежу заштите границе учини тјешњом.

Он је указао да су државе Западног Балкана училе од ситуације 2015, и да је и њима у интересу да штите своје границе.