Фото: Бојана Марковић

Поводом обиљежавања Међународног дана математике, 14. марта, ученици математичке секције Средњошколског центра „Василије Острошки“ Соколац и професорица математике Ања Крсмановић представили су данас поставку у оквиру „Музеја математике“. Посјетиоци су имали прилику да виде седам инсталација које представљају одређене математичке проблеме, занимљивости, задатке и рјешења истих.

Осмислили смо инсталације које су привукле пажњу и осталих ученика. Ријеч је о њих седам. Једна је посвећена броју „Пи“ (π), друга нови назив Веза експоненцијалне функције и шаха. Представили смо и историју рачунања, Ханијске куле, вјероватноћу и статистику, геометрију, бројне игре, занимљивости, математичке задатке и друго, казала је Крсмановић.

Фото: Бојана Марковић

Она је истакла да је оповргнута претпоставка да ученици не воле математику, а доказ томе је рад секције у оквиру ван-наставних активности.

– Пријатно сам изненађена њиховим интересовањем и жељом да своје слободно вријеме посвете математици. Очигледно је да ученици прихватају све што је ново и интересантно и радо узврате сваки уложен труд и пажњу, истакла је Крсмановић.

Средњошколци другог и трећег разреда које окупља математичка секција у првом полугодишту, на својствен начин су уредили математички кабинет, а потом су им се у другом полугодишту придружили ученици првог и другог разреда.

Ученица Даница Тодоровић похвалила је ангажовање професорице Ање, која је, како каже била главни покретач.

Фото: Бојана Марковић

– Њеним трудом и залагањем успјели смо да организујемо први „Математички музеј“ и да нашим вршњацима представимо све оно на чему смо радили у протеклом периоду. Кроз овакав начин рада много тога можемо да научимо и да проширимо своје знање на занимљив начин. Посматрајући математику из ово угла, уочавамо да уопште није тешка, рекала је Тодоровић.

Дарија Боровчанин, средњошколацима је ближе представила област геометрије.

– Геометрија је грана математике која се бави проучавањем особина и међусобних односа просторних облика тј. геометријских тијела, површина, линија и тачака, сазнали смо од Дарије.

Професорица Крсмановић похвалила је своје ученике, руководство школе и колеге професоре, који су им омогућили одржавање овог догађаја.

Дугујем захвалност ученицима који су неуморно извршавали задатке које сам стављала пред њих, професорици математике Бојани Беатовић и професорици Љуби Новосел које су нам пружиле пуну подршку. Потребна средства и разумијевање за наш рад имали смо и од руководства школе, закључила је Крсмановић.

На приједлог Међународне математичке уније (International Mathematical Union, IMU), 40. Генерална скупштина UNESCO-а је одлучила да прогласи 14. март (Pi-Day) за Међународни дан математике International Day of Mathematics, IDM).