Прва два мјесеца ове више не тако нове 2020. године, историја српског народа памтиће по часовима демократије који се под ведрим небом у Црној Гори одржавају сваког четвртка и недјеље. Претијесна је страница новина да се наброје државе, градови и мјеста у којима саборне поворке вјерника, предвођене свештеницима са крстовима, црквеним заставама и иконама, броје хиљаде душа. Вични бројкама рекоше да је исто као да се у Италији или Француској окупило тридесет милиона људи. Чак је и у Сјеверној Америци одржана прва литија од постања. Народ Романије је изнио чврст став и послао поруку (стр. 11). Власт и даље слијепа и глува непостојећим подацима минимизира стварност, заборављајући да су комуникације брзе а моћ друштвених мрежа немјерљива. Мијешају се емоције док гледамо фотографије и снимке; кроз сњежне сметове хиљаде вјерних стопу у стопу, са иконама и дјецом на грудима, хрлили су ка светињама; старина од 99 година крупним корацима, за које само Бог снагу може дати, предводи литију и пјешачи 15 километара. Ме
ђу њима и они који одлуком власти не би смјели. Војнички дух чојства и јунаштва заједничких нам предака и даље живи. Прикључују им се честити људи свих вјера и нација. За живот достојан човјека, за будућа покољења. Док са граница, понекад дрско, понекад дрхтавим гласом који моли опроштај, враћају неуморне, као да их могу вратити и одвратити, негдје под облацима лебде стихови Јована Јовановића Змаја:

„Шта си хтео? – куд си пош’о?“
„Тамо куд се стићи мора!“
„Зар је вера тако јака?“
„Увек јача од злотвора!“

Гледајући све то свакодневно, постајемо свјесни чињенице да се правда не може поробити а част не зависи од власти. Више се нико не пита зашто је велики Гете учећи српски језик толико поштовао и подржавао Вука Караџића а Бизмарку посљедња на самрти изговорена ријеч била – Србија.

Под слоганом „Не дамо светиње!“ борба се наставља. Само на Фејсбуку група под тим именом, основана у сврху објављивања информација о народним окупљањима и протестима који су одговор на изгласавање срамног закона против православља, броји готово осамдесет хиљада чланова.

Почетком фебруара сњежно невријеме паралисало је општину Соколац. Сметови су били и по два метра висине, дошло је до прекида у напајању електричном енергијом, водом, телефонским и интернет везама. У чишћењу путних комуникација, дужине око 600 км, ангажована је сва расположива механизација, помоћ при поправци електро мреже пружили су радници из сусједних општина. И убрзо се све вратило свакодневним токовима. Као да је само на трен зима показала зубе да би љепота сњежне Романије засијала у пуном сјају.

Уз борбу за очување светиња нама слиједи и она наша – правна, за сваки педаљ оранице, воћњака, ливада и пашњака које нам отима Уставни суд БиХ, одлуком о књижењу пољопривредног земљишта наше општине на БиХ (стр.6).

Свикли на борбу непрестану и да бива што бити не може, оснажени новим искуствима и снагом каквом невоље јачају душу, идемо у сусрет прољећу. Ближе се све дужи дани, а краће ноћи и сунце које јаче грије.

До новог сусрета у мартовском издању у име свих потписаних у импресуму,

срдачно вас поздрављам.

Из штампе је изашао 253. број Соколачких новина, двобројно издање за мјесеце јануар и фебруар 2020. године, у којима доносимо прегршт информација. Издвајамо:

АКТУЕЛНОСТИ

– 27. РЕДОВНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО – УСВОЈЕНА ОДЛУКА О ДОПУНИ СТАТУТА ГРАДА ИС

– УСТАВНИ СУД БИХ МОЖЕ УГРОЗИТИ ПОЉОПРИВРЕДНИ РАЗВОЈ У ОПШТИНИ СОКОЛАЦ – БЈЕЛИЦА: БОРИЋЕМО СЕ СВИМ ПРАВНИМ СРЕДСТВИМА

– АКТИВНОСТИ НА ОЖИВЉАВАЊУ ЦЕНТРА У ЗАВРШНОЈ ФАЗИ

– ПОСЈЕТА АМБАСАДОРА СРБИЈЕ У БИХ АЛЕКСАНДАРА ЂОРЂЕВИЋА – СОКОЛАЦ ЋЕ БИТИ ОБУХВАЋЕН ТРАСОМ БЕОГРАД–САРАЈЕВО

– Заинтересованост страних инвеститора за градњу соларног парка – ПОНУЂЕНА ГРАДЊА СОЛАРНЕ ЕЛЕКТРАНЕ

– У рубрици Интервју угостили смо предсједникa Одбора за помоћ Србима са КиМ Милорада Арлова – РЕПУБЛИКА СРПСКА СЕ СА ПОНОСОМ ПОМИЊЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

ПРИВРЕДА

– ОПШТИНА СОКОЛАЦ ПРЕДЊАЧИ У РАЗВОЈУ ПОЉОПРИВРЕДЕ – НАСТАВИТИ ТЕНДЕНЦИЈУ РАЗВОЈА

– ТЦ „ЗОНА“ д.о.о. – ПЈ „ФАРМА РОМАНИЈА“ Соколац – КОРАК ПО КОРАК ДО УСПЈЕШНЕ ПРОИЗВОДЊЕ

ЛИЦА РОМАНИЈЕ

Бојана Грујић, доцент на Архитектонско-грађевинско-геодетском факултету Универзитета у Бањој Луци и постдокторски истраживач на Универзитету Јамагучи, Одсјек за грађевинарство и технолошке иновације у Јапану – СТАЗОМ НАУЧНОГ ДОСТИГНУЋА ОД СОКОЦА ДО ТОКИЈА

ДРУШТВО

– КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ УДРУЖЕЊА ЗА ПОМОЋ ЛИЦИМА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА „ПОДРШКА“ – ПРЕПОЗНАТ И ПОДРЖАН РАД ОРГАНИЗАЦИЈА ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА

– Трећа сезона бесплатног скијања дјеце на Јахорини – ДО КРАЈА ФЕБРУАРА ПОДИЈЕЉЕНО 1 705 СКИ-КАРАТА

– „Мјузикл осјећања – Недовршена представа“ – КРОЗ ПЛЕС И ГЛУМУ ДО ПРЕВЕНЦИЈЕ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА

– СТУДЕНТИ И ПРОФЕСОРИ ВУБ-а ПОСЈЕТИЛИ ЗАГРЕБ – МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА СА ВЕЛЕУЧИЛИШТЕМ БАЛТАЗАР

– Кустос Српске куће на Крфу Љубомир Сарамандић посјетио „Мали Зејтинлик“ – МОРАМО ПОШТОВАТИ НАША СВЕТА МЈЕСТА

– СВЕТОСАВСКО ДУХОВНО ВЕЧЕ – ДРУГИ НАРОДИ НИСУ ИМАЛИ ЛИЧНОСТ КАО ШТО ЈЕ СВЕТИ САВА

Прочитајте још рубрике:

Религијске теме, Спорт, Кулинарске мајсторије, Чудесни биљни свијет и Разоноду.

Ово је само дио онога што смо припремили на 32 странице Соколачких новина, које по цијени од 2 КМ можете купити у свим продајним објектима штампе у граду!

Рођена 13.јула 1970. године у Београду. По занимању дипл.економиста. Након првог запослења у „Радио Романији“ 1997. год. на мјесту спикер-водитељ програма, искуство стицала на разним пословима у више медијских кућа. Преко „Радија Источно Сарајево“, ТВ БН, ТВ Пинк БХ, Радија „Соколац“ и „Инфо центра“, на позицијама од меркетинг менаџера до директора.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име