Фото: Ј.Маринковић

На сједници Скупштине општине Соколац данас је усвојен План капиталних инвестиција за период 2020 – 2022. године, који обухвата пројекте из сљедећих области: водоводна и канализациона инфраструктура, саобраћајна инфраструктура, култура и туризам, енергетска ефикасност, пољопривреда те остали пројекти. Укупна вриједност предложених пројеката је око 32.800.000 КМ.

Према ријечима начелника Милована Бјелице, овај план ће бити уврштен у Стратегију развоја општине Соколац за период 2020 – 2030. године, чија израда је у току.

-Треба истаћи да овим инвестицијама и планом није обухваћена модернизација путева од Зворника до Подроманије преко територије општине Соколац и од Вишеграда до Сарајева, јер је то предвиђено планским документима Републике Српске и БиХ, али ће бити уврштени у нашу Стратегију. Приоритет смо дали изградњи два канализациона вода, и то од насеља Мајдани према Гласиначком пољу, као и од Брезијака према Гласиначком пољу. Студијом свеобухватног рјешавања водоснабдијевања и отпадних вода и уређења изворишта понора и сливова предвиђена је изградња постројења за пречишћавање отпадних вода, чија је вриједност радова око 4.500.000 марака. О томе преговарамо са финансијским и владајућим институцијама. Планом је обухваћен и пројекат који се односи на уређење изворишта Биоштице и изградњу постројења за пречишћавање воде за пиће, а ништа мање нису значајани вишемилионски пројекти који се односе на енергетску ефикасност – проширење производње топлотне енергије и топловодне мреже, пројекти из области туризма – изградња етно насеља „Соколовград“ на Равној Романији те изградња „Градске куће“. У план капиталних инвестиција уврштени су Центар за унапређење пољопривредне производње, набавка крава и пластеника у сврху развоја пољопривреде. Много тога је учињено у протеклом периоду и резултати су видљиви. Одређени пројекти су у завршној фази, а неким тек треба да приступимо – истакао је Бјелица.

Фото: Ј.Маринковић

Опозиција није подржала ову тачку дневног реда, а као разлог су навели да се план не може испоштовати.

-Оцјенили смо да је план нереалан. Такође, не отвара нова радна мјеста и изискује велика финансијска средства – изјавио је предсједник Клуба одорника СНСД-а Ђорђе Радић.

Начелник Бјелица је казао да се општина не ослања на споствени буџет, већ да је Одјељење за локални развој и привреду урадило пројекте пратећи стратегије руралног развоја РС и БиХ, као и да очекује подршку од свих нивоа власти с обзиром да је евидентна одлична сарадња у протеклом периоду.

Расправа се водила и поводом Приједлога одлуке о кредитном задужењу општине Соколац, у износу од 2.500.000 КМ за рефинансирање неисплаћеног дугорочног дуга, 600.000 марака за отплату пореских обавеза према Пореској управи РС и 1.240.000 КМ за финансирање капиталних инвестиција.

-Са овим кредитним задужењем општина ће бити задужена у укупном износу од око 7.700.000 КМ с тим што је један дио кредита за протеклу годину отплаћен. Поновним рефинансирањем неће бити обавеза за претходни кредит. На мјесечном нивоу општина ће имати рату од око 32.000, а на годишњем нивоу ануитет ће бити око 350.000 марака. Рата је за око 10.000 до 15.000 мања него што је сада, а све је у складу са законом, јер се ниједна одлука не може донијети без Фискалног савјета РС и Министарства финансија РС – прецизирао је Бјелица.

Фото: Ј.Маринковић

Клуб одборника СНСД-а није подржао предложену тачку.

-Сматрамо да је кредитно задужење посљедњи вид борбе за напредак. Предложили смо да се приступи консолидацији општине, да се уради неки план реорганизације и систематизације те да се из кредита утврде отпремнине које би смањиле број радника на добровољној бази – казао је Ђорђе Радић испред опозиције.

Начелник Сокоца је образложио да општина мора да прати ток пројеката и учествује у суфинансирању истих те да је из тог разлога локална заједница била принуђена да не измири све обавезе према добављачима и да зато приступа новом кредитном задужењу.

Пажњу одборника је привукао захтјев невладиних организација да се забрани градња МХЕ на ријеци Каљини. Начелник Милован Бјелица ће у наредном периоду организовати округли сто, а на Јавну дебату ће бити позвани представници невладиних организација, Министарства енергетике и рударства РС, Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске како би се отклонио сваки вид неспоразума.

На данашњем засиједању једногласно је усвојен Приједлог одлуке о одређивању назива улице „9 јануар“ у Сокоцу, која почиње од раскршћа улица Цара Лазара и Радомира Нешковића и води према Спортској дворани, пролази поред

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име