На подручју општине Соколац до сада нису евидентирани случајеви корона вируса и нема мјеста за панику, истиче епидемиолог др Самојко Петрић из Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић.“

Вирус се проширио на 115 држава а пријављено је и пет случајева у Босни и Херцеговини, од којих су четири у Републици Српској и један у Федерацији БиХ.

– Пратимо инструкције Министарства здравља и социјалне заштите РС и указујемо на важност епидемиолошког надзора како не би дошло до ширења овог вируса. Апелујем на суграђане који долазе са подручја у којима има регистрованих случајева корона вируса да се јаве телефоном свом породичном љекару, како би се обезбиједио простор без пацијената ради тестирања и евентуалног даљег поступања, додао је др Петрић.

Вирус изазива болест респираторних органа, а први симптоми су повишена температура и суви кашаљ. Послије недјељу дана, може доћи до отежаног дисања, а неким пацијентима је потребна болничка њега.

– Ови симптоми не значе нужно да сте обољели од корона вируса. Слично се манифестују и други, много чешћи вируси, попут прехладе и грипа. У тежим случајевима, корона вирус може довести до упале плућа, тешког акутног респираторног синдрома, мултиорганске дисфункције, па чак и смрти. Вјероватније је да ће се појавити тежи симптоми код старијих људи и особа које већ имају болести попут астме и дијабетеса или кардиоваскуларних болести. Период инкубације – вријеме између инфекције и показивања било каквих симптома – траје и до 14 дана. Редовно одржавање хигијене руку је пресудно. Још увек се не зна тачно како се преноси корона вирус са особе на особу. Међутим, слични вируси се шире путем капљица, попут оних који настају када заражена особа кашље или кихне. Зато је важно кихати и кашљати у марамице, закључио је др Самојко Петрић.

Укупан број заражених корона вирусом у свијету је виши од 114 хиљада. Преко четири хиљаде је умрлих, а опоравило се њих више од 64 хиљаде.