Директор Дома здравља „Др љубомир Ћеранић“ педијатар др Адријана Станар апелује на суграђане и подсјећа их на значај личне и колективне одговорности, као и да прате упозорења и препоруке струке, Министарства здравља и Института за јавно здравље РС, а све у циљу очувања јавног здравља.

– Иако до сада нема пријављених случајева на подручју општине Соколац, ми не можемо са сигурношћу тврдити да се такво стање неће промијенити. Корона вирус је стигао у РС и то је посљедица великих миграција и кретања становништва. Веома је важно да се особе које су радиле или туристички боравиле у земљама гдје је регистрован корона вирус, јаве телефоном породичном љекару због даљег поступања, не треба да долазе лично, добиће податке како могу доћи до Дома здравља и коме се требају јавити, јер ми у овом моменту не смијемо ризиковати ако се појави неко са корона вирусом да зарази и друге људе. Препорука ресорног министарства је да такве особе ставимо под здравствени надзор. Неопходно је да обезбиједимо посебне просторије, изолације, гдје ће се вршити преглед таквих пацијената, а потом је на породичном љекару да процијени да ли пацијент треба да се стави под љекарски надзор, кућну изолацију или треба да иде на даљу дијагностичку обраду, то ће сазнати на лицу мјеста кад се јаве у Дом здравља, истакла је др Станар и додала да нема мјеста за панику али мјере опреза и превенције су итекако неопходне.

За све грађане Сокоца на располагању су бројеви телефона 057/448-399 и 057/448-543, на којима могу добити савјет, препоруку, правила понашања, као и све што их буде занимало око новонастале ситуације.

Према посљедњим подацима корона вирус у БиХ има седам особа, од којих су четири у Републици Српској, а три у Федерацији БиХ.