Саобраћај се на већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ одвија по претежно сувим коловозима, а на граничним прелазима јутрос нема дужих задржавања и сви међународни гранични прелази са Србијом, Хрватском и Црном Гором у функцији су.

За саобраћај су затворени гранични прелази за погранични саобраћај Мали Зворник /на подручју БиХ гранични прелаз Зворник у надлежности Јединице граничне полиције Зворник/, те гранични прелаз за погранични саобраћај Прибој на подручју граничног прелаза Мокронози и мост у Цареву Пољу /на подручју БиХ у саставу граничног прелаза Увац у надлежности Јединице граничне полиције Вишеград/.

Затворен је и гранични прелази за погранични саобраћај Јамена – скелски гранични прелаз /на подручју БиХ гранични прелаз Доње Црњелово у надлежности Јединице граничне полиције Бијељина/, навели су из Ауто-мото савеза Републике Српске.

Возачима из АМС савјетују опрезну вожњу, прилагођену стању и условима на путу, уз обавезно посједовање зимске опреме.

До недјеље, 15. марта, на релацији Прача-Лапишница кретаће се вангабаритни терет, а возачима је упућена молба за опрезнију вожњу и да поштују упутства лица из пратње.

Почела је санација клизишта на регионалном путу Котор Варош-Кнежево у мјесту Живинице, па су од 7.00 до 17.00 повремене обуставе саобраћаја, максимално пет минута.

Због изградње моста на ријеци Сави измијењен је режим одвијања саобраћаја на ауто-путу Бањалука-Градишка, у зони насеља Чатрња и царинског терминала, па из АМС возаче моле да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену сигнализацију.

Због реконструкције раскрснице на споју ауто-пута Бањалука-Добој и магистралног пута Јоховац-Руданка измијењен је режим одвијања саобраћаја на том магистралном путу, као и на дионици Модрича један – Вукосавље/Јакеш/ – Подновље – Шешлије – Јоховац – Руданка – Добој – граница Републике Српске/ФБиХ /Каруше/ због радова на коловозу.

Ради укључивања и искључивања механизације која је ангажована на изградњи ауто-пута од петље Јоховац до петље Руданка измијењен је режим одвијања саобраћаја на дионици магистралног пута Руданка – Добој један.

У току је реконструкција дионице магистралног пута Чатрња-Градишка, због чега се саобраћај одвија наизмјенично једном траком.

На дионици магистралног пута Бањалука два – Српске Топлице за вријеме извођења радова на изградњи моста преко ријеке Врбас измијењен је режим саобраћаја и регулисан привременом сигнализацијом.

Због оштећења надвожњака код “НИС петрол” пумпе у Трну саобраћај се преко надвожњака одвија једном траком, док теретна возила не саобраћају.

Због изградње раскрснице на дионици магистралног пута Горња Вијака један – Дервента и на дионици регионалног пута Горња Вијака један – Горња Вијака два измијењен је режим одвијања саобраћаја, па возаче из АМС моле да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену сигнализацију.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Пелагићево – Градачац, у мјесту Турић Просјек од 8.15 до 15.05 часова радним данима повремене су обуставе у интервалима 30 минута, уз десетоминутно пропуштања саобраћаја.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Брод – Оџак, у мјесту Клакар Доњи од 8.15 до 15.05 часова повремене су обуставе саобраћаја у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због деминерских радова на дионици регионалног пута Дервента – Подновље, на деминерском радилишту “МСП Горњи Божинци” од 8.15 до 15.05 часова радним данима повремене су обуставе саобраћаја у интервалима 30 минута уз десетоминутно пропуштање саобраћаја.

Због радова на магистралном путу Дрињача – Власеница измијењен је режим одвијања саобраћаја, па возаче из АМС моле да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену сигнализацију.

У току су радови на изградњи мале хидроелектране Крупац на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац – граница Републике Српске /Богатићи на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично, једном траком, уз постављене семафоре.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини – граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

На регионалном путу Црна Ријека – Бјелајце на снази је обустава саобраћаја, сваки дан, осим недјеље, у времену од 9.00 до 15.00 часова.

Саобраћај се за вријеме обуставе преусмјерава на путне правце Кола – Стричићи – Чађавица – Мркоњић Град и Црна Ријека – Јајце – Мркоњић Град.

Ван времена обуставе саобраћај се одвија једном траком уз регулацију свјетлосном сигнализацијом.

Због активираних клизишта, једном траком наизмјеничним пропуштањем возила саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина-Горња Вијака.

У току су и радови на дионици регионалног пута Шековићи-Цапарде, саобраћај се одвија наизмјенично једном коловозном траком.

На дијелу регионалног пута Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика због активираног клизишта одвијање саобраћаја је успорено, наизмјенично једном траком, као и на регионалном путу Прибој-Лопаре, преко моста на Лабуђанској ријеци у Прибоју, због оштећења моста.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила преусмјерен је на правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица у мјесту Стрике саобраћај се, због активираног клизишта, одвија једном траком наизмјенично.

Због покретања клизишта, на локалном путу Сводна-Брезици на подручју општине Нови Град саобраћај се одвија једном траком.

На подручју ФБиХ на магистралном путу Јајце-Црна Ријека у мјесту Угарак, због санационих радова од 7.00 до 16.00 часова повремене су получасовне обуставе саобраћаја уз 15-минутно пропуштање возила.

Послије 16.00 часова на овој дионици саобраћај се одвија наизмјенично, једном траком.

На магистралном путу Зеница-Немила кроз тунел “Врандук” од 5.00 до 21.00 час саобраћај се одвија двосмјерно.

Од 21.00 до 00.30 часова возила се пропуштају наизмјенично, док је од 00.30 до 5.00 часова саобраћај кроз тунел обустављен.

За вријеме обуставе возила до 7,5 тона укупне масе могу користити обилазницу кроз насеље Тетово, а возила тежа од 7,5 тона алтернативне правце Добој – Шићки Брод – Сарајево и Жепче – Завидовићи – Олово – Сарајево.

Због радова обустављен је саобраћај и на граничном прелазу Делеуша – Враћеновићи. За вријеме ове обуставе саобраћај се преусмјерава на друге граничне прелазе.

Због безбједносних разлога и даље је обустављен саобраћај за теретна возила и аутобусе на граничном прелазу Брчко-Гуња.

Возачи који планирају путовање ван граница Републике Српске и БиХ имају могућност да провјере тренутно стање саобраћаја на граничним прелазима Градишка, Градина, Нови Град, Козарска Дубица, Костајница, Рача, Павловића мост, Зупци, Брод, Шепак и Каракај.