Узимајући у обзир да у Дом здравља „Др Љубомир Ћеранић“ свакодневно пристижу позиви и пријаве од суграђана да се на јавним мјестима крећу особе које су допутовале из иностранства, а нису се јавила у поменуту здравствену установу, руководство соколачког дома здравља издало је сљедеће саопштење:

,,Заједнички став Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске , Института за заштиту здравља РС, стручног колегијума Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“ Соколац, као и струке и науке је да се препоручује изолација у кућним условима за све посматране путнике у трајању од 14 дана уз обавезан здравствени надзор.

У овом тренутку не постоје законски механизми принуде на изолацију и исту не можемо спровести без пристанка појединца под надзором, стога скрећемо пажњу посматраним особама да је то ствар личне одговорности, свијести и односа према општем интересу.

Упозоравамо особе да поступе по нашим препорукама, као и да не доводе у питање наше усаглашене ставове, јер су утемељени на стручном искуству и познавању смјерница и општих препорука.

Уколико не наиђемо на разумијевање од стране грађана, упознаћемо здравственог инспектора са ситуацијом и наставити са активностима тражећи мишљење и подршку свих виших инстанци са локалног и републичког нивоа.

На крају, уколико се и поред свега догоди жариште, ЈЗУ Дом здравља „Др Љубомир Ћеранић“ Соколац и стручни колегиј неће осјећати одговорност за то, јер смо све предузели у циљу превенције“, стоји у саопштењу за јавност соколачког дома здравља.