Институт за јавно здравство Републике Српске издао је упутство о томе како правилно очистити и дезинфиковати просторије за вријеме кућне изолације, а већина ових савјета може бити корисна и осталим становницима Српске, да се побрину за просторије у којима ових дана бораве.

За дефинфекцију су вам потребна сљедећа средства и заштитна опрема:

– Лична заштитна опрема (рукавице, заштитна хируршка маска), радна одјећа;

– Пластичне врећице, канта с водом, крпе, брисач са водом;

– Детерџенти за употребу у домаћинству;

– Дезинфекциона средства која се препоручују према Европском центру за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ), а чији састав можете прочитати овдје.

По препорукама Института, током и након чишћења и примјене дезинфекционих средстава, држати отворене прозоре због доброг провјетравања просторија.

Прије него се приступи чишћењу, ставити личну заштитну опрему, односно маску и рукавице, а препоручује се употреба једнократне личне заштитне опреме, јер је потенцијално заразни материјал.

Приликом чишћења избјегавати додир очију и усана.

Средства за чишћење и дезинфекциона средства треба користити према упутству произвођача.

Најприје се просторије и површине очисте топлом водом и детерџентом, а затим дезинфикују подови, поплочане површине зидова, прозори, рукохвати и сви предмети које свакодневно употребљава особа у евентуалној кућној изолацији, попут ноћних ормарића, кревета и осталог намјештаја.

Рукавице и заштитну одјећу (нпр. пластичне кецеље) треба користити за чишћење површина или руковање одјећом или постељином запрљаном течностима. Након употребе, рукавице за вишекратну употребу треба очистити сапуном и водом и деконтаминирати 0,5% раствором натријум-хипохлорита.

Ако се маска навлажи или запрља од излучевина, мора се одмах замијенити новом чистом и сувом маском.

Чишћење и дезинфекцију простора и предмета обављати од једног ка другом крају, да се не контаминира већ очишћена страна.

Сав текстил, односно постељина, ручници, завјесе, деке итд. треба да се опре машински на 90 &дег;Ц и са додатком детерџента за прање веша. Ако се због карактеристика материјала не може користити температура воде од 90 &дег;Ц, приликом прања текстила треба додати посебне хемикалије, нпр. избјељивач или производе за прање веша који садрже натријум-хипохлорит или производе за деконтаминацију за текстил.

– Не истресати запрљано рубље и избјегавати да контаминирани материјали дођу у додир са кожом и одјећом – наводе из Института.

Најмање једном дневно треба топлом водом и детерџентом очистити, а затим дезинфиковати и површине у купатилу и тоалету.

За дезинфекцију контаминираних површина и материјала, не користити паковање средства с распршивачем, јер прскање може довести до даљњег ширења вируса.

Сав отпад настао током чишћења треба одложити у пластичну врећу и канте за отпад.

Након чишћења, скинути рукавице и одложити у пластичну врећу, а затим опрати руке сапуном и топлом водом.

Такође, након чишћења треба скинути маске одговарајућом техником – не додиривати предњу страну, већ откопчати маску и одложити у пластичну врећу, а затим опрати руке сапуном и топлом водом.

Радну одјећу и употребљене крпе треба опрати машински на 90 степени, са додатком детерџента за прање веша.

На крају посла, опрати руке сапуном и топлом водом, пресвући се и истуширати.