Фото: С.Рајић

Узимајућу у обзир актуелну епидемиолошку ситуацију која је задесила нашу земљу и сусједне државе, а у циљу сузбијања ширења корона вируса начелник општине Соколац Милован Бјелица донио је Наредбу о превентивним мјерама. У склопу ове наредбе ограничен је рад угоститељских објеката до 22 часа, а током претходне ноћи припадници професионалне ватрогасне јединице, радници ЈКП „Соколац“ уз асистенцију службеника Полицијске станице Соколац и Комуналне полиције ОС обавили су прање и дезинфекцију улица у овој локалној заједници.

Прање улица вршено је од поноћи до раних јутарњих часова у градским улицама Цара Лазара, Романијска, Радомира Нешковића, Јове Јанковића, Гласиначка, као и у споредним улицама које их повезују. Ријеч је о најфреквентнијим улицима ове локалне заједнице које се налазе у ужем градском језгру.

Фото: С.Рајић

Према ријечима начелника општине Соколац Милована Бјелице, без обзира што у Сокоцу није забиљежен ниједан случај корона вируса предузете су све мјере да се то и не догоди. Он је додао да нема потребе да се диже паника, али да ради случајева корона вируса који се појавио у Републици Српској не смијемо бити потпуно опуштени. Предузете су мјере предострожности, а надлежне службе одговорно ће да раде свој посао. Начелник је рекао да ће наредних дана у складу са дешавањима у нашој земљи бити испоштоване све препоруке Владе РС, а све у циљу безбједности грађана.

Оно што је битно поменути да су се грађани Сокоца у току претходног дана од када је ступила на снагу Наредба о превнтивним мјерама против ширења корона вируса у потпуности придржавали препорука, и није забиљежено кршење наредби. Угоститељски објекти су затворени у предвиђеном временском интервалу, а аутомобили у улицама којима се вршило дезинфиковање била су уклоњена на вријеме.

Фото: С.Рајић

Наредбом је поред поменутог забрањен и рад свадбених салона и организовање музике уживо у угоститељским објектима, а недјељом ће бити скраћено радно вријеме трговинских радњи од 08 до 13 часова. У Наредби стоји и препорука да се обустави рад у дјечијим играоницама, те да сви грађани предузму све потребне санитарно – хигијенске мјере у складу са препорукама Института за јавно здравство РС.

Особе које допутују на подручје општине Соколац из иностранства дужне су одмах да се јаве у Дом здравља др Љубомир Ћеранић и поступе према препорукама породичног љекара.

Фото: С.Рајић

За све грађане Сокоца на располагању су бројеви телефона 057/448-399 и 057/448-543, на којима могу добити савјет, препоруку, правила понашања, као и све што их буде занимало око новонастале ситуације од корона вируса.

Према посљедњим подацима корона вирус у БиХ има осамнаест особа, од којих је 15 у Републици Српској, а три у Федерацији БиХ. Према незваничним информацијама на подручју Бања Луке у карантину се налази више стотина људи.