Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је вечерас да неће бити потребе за надокнађивањем наставе у основним школама у Републици Српској јер се учење на даљину сматра као вид редовне наставе, али ће часови морати да буду надокнађени у средњим школама.

– Ученици нижих разреда моћи ће да од уторка, 17. марта, да прате програм РТРС-а од 9.10 часова сваког дана, а ученици виших разреда ће сваког дана од 12.30 часова моћи да прате сву наставу по предметима, према наставном плану и програму – рекла је Тривићева гостујући у Дневнику наше телевизије.

Истакла је да ће ученици након тога моћи да остваре комуникацију са својим разредним старјешином или учитељем путем интернета или на неки други начин, уколико је потребно да им се нешто додатно објасни.

– Имаће и задаћу коју је потребно да савладају да би се одржао континуитет и да би по повратку у школске клупе поново утврдили све ово што су научили на даљину – рекла је Тривићева и замолила родитеље да прате распореде одређених предмета да би њихова дјеца у то вријеме била испред малих екрана.

Када су у питању ученици средњих школа, навела је Тривићева Министарство није било у могућности да обухвати овим програмом због различитих струка и занимања и практичне наставе.

Када се буду ђаци вратили у редовну наставу видјећемо како да на најбољи начин надокнадимо те часове – истакла је Тривићева.

Према њеним ријечима, ове мјере не смију ићи на уштрб знања ученика средњих школа.

– Видјећемо са Педагошким заводом како да на најбољи начин надокнадимо ту наставу. Да ли ће бити настављена настава у школама након 30. марта знаћемо када дође вријеме за то, а све зависи од укупног стања – додала је Тривићева.

Она је раније данас рекла да ће посредством јавног сервиса обавијестити тачне теримне који предмети ће бити у емитовању, а они ученици који не успију да буду поред малих екрана моћи ће да испрате наставу на нашој веб-страници.