Закључно са 16. мартом у Републици Српској под здравственим надзором је 2.026 особа које су допутовале из подручја захваћених вирусом COVID-19, надзор је завршен код 192 особа, а 20 особа су позитивне на COVID-19 које су тренутно без симптома, подаци су Института за јавно здравство Републике Српске.

На подручју општине Соколац ажурирани су подаци и тренутно су под здравственим надзором 23 особе, подаци су из Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“.

– Ми и даље апелујемо на грађане да се, уколико су били ван граница Републике Српске или евентуално у блиском контакту са зараженим особама, обавезно јаве свом љекару или након 14 часова у Службу хитне медицинске помоћи, али да не долазе без претходног телефонског пријављивања, у којем ће добити упутства како даље поступати – изјавила је директор соколачког Дома здравља педијатар др Адријана Станар.

Она је подсјетила да је на јучерашњем састанку, који је организовао градоначелник Града ИС Ненад Вуковић, а на којем су пристуствовали начелници шест општина и директори здравствених установа, закључено да су предузете све превентивне мјере и да је ситуација под контролом.

Влада Републике Српске јуче је прогласила ванредну ситуацију, гдје ће Министарство унутрашњих послова РС имати посебну улогу. У складу са појачаним контролама дјеловаће Полицијска управа Источно Сарајево односно Полицијска станица Соколац.

– У складу са надлежностима које имају службеници Полицисјке станице, вршићемо надзор над свим мјерама које спроводи Влада, а у сарадњи са Комуналном полицијом и инспекцијским службама које дјелују на територији Источног Сарајева. Поменуто је да би могло доћи до нових измјена закона, које ће највјероватније бити хитно доношене, а тичу се пооштравања постојећих и увођења нових казни. Они који се не буду придржавали истих биће санкционисани. С обзиром да од сутра ступа на снагу нова наредба која се односи на скраћено радно вријеме и у потпуности обустављање рада у појединим објектима, контроле ће до понедјељка бити подигнуте на виши ниво – наводе из Полицијске станице Соколац и додају да се до сада грађани наше општине понашају уредно, посебно истичући власнике угоститељских и услужних објеката.

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске од данас организује наставу на даљину путем телевизијског преноса за ученике од првог до деветог разреда основних школа у Српској. За ученике нижих разреда настава се емитује од 9:10 часова, а за ученике виших од 12:20. Сви снимљени наставни садржаји биће стално доступни на званичној веб-страници РТРС /www.rtrs.tv/.

У обавјештењу које је издала Основна школа „Соколац“ напомиње се да ће наставници свих школа ученицима бити на располагању за додатне инструкције и објашњена, те да је комуникација ученика са наставницима препоручена путем телефона, мејла, па и друштвених мрежа.

С обзиром да је Основна школа „Соколац“ једина у Републици Српској која посједује школски форум у склопу школског веб сајта, омогућили смо праћење инструктивне наставе, као и директну комуникацију међу учесницима и преко овог сервиса, а уз претходну сагласност Министарства – додаје се у обавјештењу.

Установа за предшколско васпитање и образовање Соколац и данас уредно ради. Према ријечима директорице вртића Биљане Косорић данас у вртићу борави десетеро дјеце мање у односу на јуче.

– У нашој Установи данас имамо 30 малишана распоређених у пет васпитно – образовних група. Сви радници су на својим радним мјестима и поступамо у складу са одлукама и инструкцијама – казала је Косорић.

Подсјећамо, на основу Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама, Закона о заштити становништва од заразних болести, Закона о локалној самоуправи и Статута општине Соколац, командант Општинског штаба за ванредне ситуације издао је нову наредбу о регулисању рада трговинских, угоститељских, занатских, услужних и других објеката и служби на територији опшптине Соколац, која ступа на снагу сутра, 18. марта 2020. године.


PDF Наредба о регулисању рада трговинских, угоститељских, занатских, услужних и других објеката и служби на територији општине Соколац /16.03.2020./