Појачан је улазак теретних возила у БиХ на граничним прелазима Градишка и Брод, а на излазу на Рачи, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске, из којег апелују да возачи унутар БиХ путују само у неопходним ситуацијама и да се придржавају мјера заштите од вируса корона.

Сви грађани БиХ из страних земаља приликом уласка у БиХ дужни су провести 14 дана у изолацији.

С циљем сузбијања вируса корона Србија и Црна Гора су привремено затвориле све граничне прелазе према БиХ. Улазак у те земље дозвољен је само њиховим држављанима, странцима који имају пријављен боравак и возачима теретних возила.

Забрањен је улазак страним држављанима у БиХ са подручја високоризичних земаља – Кина, Иран, Италија, Јужна Кореја, Јапан, Француска, Румунија, Њемачка, Аустрија, Шпанија, Швајцарска и Белгија, осим возачима теретних возила.

Гранични прелази према Хрватској за држављане БиХ су у функцији и на њима се врши детаљна контрола путника и робе.

Изузетак су путници који су у посљедњих 14 дана боравили на територији високоризичних земаља – Кина, Иран, Италија, Јужна Кореја, као и земаља: Јапан, Сингапур, Малезија, Бахреин, Њемачка, Француска, Швајцарска, Шпанија, Аустрија, Енглеска, Холандија, Шведска и подручје Бела Крајина у Словенији. Они ће бити задржани у четрнаестодневној изолацији.

Саобраћај се у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/ одвија по претежно сувом коловозу.

На релацији Мел Подврсник-Требиње-гранични прелаз Клобук до 23. марта кретаће се вангабаритни терет, па је неопходна опрезнија вожња и поштовање лица из пратње.

До 25. марта и на релацији МЕЛ Луке-Власеница-Хан Пијесак-Соколац-Рогатица-МЕЛ Прача-МЕЛ Устиколина-Фоча кретаће се вангабаритни превоз.

У току је реконструкција дионице магистралног пута Чатрња-Градишка, због чега се саобраћај одвија наизмјенично, једном траком.

На дионици магистралног пута Бањалука два-Српске Топлице за вријеме изградње моста преко ријеке Врбас мијења се режим саобраћаја и регулише привременом сигнализацијом.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Брод-Оџак, у мјесту Клакар Доњи, од 8.15 до 15.05 часова радним данима су актуелне повремене обуставе саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања.

Због деминирања на дионици магистралног пута Пелагићево-Градачац, у мјесту Турић Просјек, од 8.15 до 15.05 часова радним данима, актуелне су повремене обуставе саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања.

Због изградње моста на ријеци Сави, измијењен је режим одвијања саобраћаја на ауто-путу Бањалука-Градишка, у зони насеља Чатрња и царинског терминала.

У току је изградња МХЕ Крупац на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац-граница Богатићи, на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично, једном траком, уз семафоре.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-Шћепан Поље забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

И сутра ће од 8.00 до 14.00 часова бити обустављен саобраћај на регионалном путу Добој три-Петрово, за вријеме санације путног правца.

У току је санација клизишта на регионалном путу Котор Варош-Кнежево, у мјесту Живинице, и радним данима од 7.00 до 17.00 часова саобраћај буде повремено обустављен максимално пет минута.

Због деминерских радова на дионици регионалног пута Дервента-Подновље, на деминерском радилишту “МСП Горњи Божинци” од 8.15 до 15.05 часова радним данима саобраћај буде повремено обустављан, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања.

На регионалном путу Црна Ријека-Бјелајце на снази је обустава саобраћаја сваки дан, осим недјеље, од 9.00 до 15.00 часова. Саобраћај је за вријеме обуставе преусмјерен на путне правце Кола-Стричићи-Чађавица-Мркоњић Град и Црна Ријека-Јајце-Мркоњић Град. Изван времена обуставе, одвија се једном траком уз регулацију свјетлосном сигнализацијом.

На дијелу регионалног пута Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика због активираног клизишта одвијање саобраћаја је успорено, наизмјенично једном траком. Једном траком саобраћа се и на регионалном путу Прибој-Лопаре, у насељеном мјесту Прибој, преко моста на Лабуђанској ријеци, због оштећења моста.

Због активираних клизишта, једном траком, наизмјенично, саобраћа се на регионалном путу Укрина-Горња Вијака.

На магистралном путу Зеница-Немила, кроз тунел “Врандук”, током дана саобраћај се одвија двосмјерно од 5.00 до 21.00 час. Од 21.00 до 00.30 часова возила се пропуштају наизмјенично, док је од 00.30 до 5.00 саобраћај кроз тунел обустављен.

За вријеме обуставе возила до 7,5 тона укупне масе користе обилазницу кроз насеље Тетово, а возила изнад 7,5 тона преусмјеравају се на алтернативне правце Добој-Шићки Брод-Сарајево и Жепче-Завидовићи-Олово-Сарајево.