По препоруци Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске,  и Основни суд у Сокоцу је у складу са новонасталом епидемиолошком ситуацијом предузео превентивне мјере у спречавању епидемије вируса корона.

Секретар Основног суда у Сокоцу Младен Башевић истакао је да је прва превентивна мјера била дезинфекција свих радних просторија, која је спроведена 17. марта од стране Ветеринарске станице Соколац.

– Сљедећа мјера коју је Основни суд у Сокоцу спровео била је отказивање свих заказаних рочишта у временском периоду од 16. марта до 03. априла 2020. године. Наложено је судијама да не заказују нова рочишта, изузев оних која су законом прописана као хитна и неодложна и да се о томе обавијесте странке, рекао је Башевић.

Наложено је Судској полицији и портиру да не дозвољавају улазак у Суд, осим у хитним случајевима и случајевима издавања судских увјерења, гдје су странке у обавези да предају личну карту на пријавници и попуне захтјев, а након издавања увјерења, напусте Суд. Такође, забрањује се улаз свим странкама изнад 65 година старости, што ће Судска полиција процијенити увидом у лични документ.

– Пријем и отпрема писаних поднесака Основном суду у Сокоцу, у овом периоду врши се искључиво путем Поште. Забрањено је давање сагласности за посјете свим притвореним лицима, те је наложено референту за извршење прекршајних санкција да се до даљњег одложи упућивање на одржавање казне затвора лицима којима је казна затвора изречена у прекршајном поступку. О овим мјерама и наредби упознато је Министарство правде Републике Српске, гдје смо од истих и добили обавјештење о даљем поступању, као и Високи судски тужилачки савјет Босне и Херцеговине. Наредба је објављена и на званичној веб страници суда, додао је секретар Основног суда у Сокоцу Младен Башевић.

У периоду од 16 марта до 03. априла 2020. године, Основни суд у Сокоцу имаће скраћено радно вријеме од 08 до 13 часова, а вршиће се свакодневна процјена ситуације и по потреби смањивати број радног особља, како би се смањио контакт са странкама.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.