Тренутно је у општини Соколац под здравственим надзором 66 особа које су допутовале из подручја захваћених вирусом COVID-19. Према ријечима директорице Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“ Соколац, Адријане Станар, епидемиолошка ситуација у нашој локалној заједници је под контролом. Да би тако и остало, упутила је апел грађанима да се придржавају предузетих мјера.

– Тренутно је под нашим надзором 66 лица, а имамо сазнања да има још оних који су приликом уласка у Републику Српску добили рјешење о изолацији и упуства да се јаве надлежном дому здравља. Апелујем на све оне који се нису јавили да то што прије учине, како би се спровеле све неопходне процедуре. Према одредбама Кривичног закона РС, члан 195., за све оне који не поштују прописе предвиђена је казна и до 2 године затвора. Битно је нагласити да су поменути дужни да се јаве телефонским путем и да никако лично не долазе у просторије дома здравља. Бројеви дежурних служби су: 057/448-399, 057/447-344, 057/448-520 и број Хитне помоћи који је доступан 24 сата, 057/448-543, истакла је Станар.

Ванредна ситуација поводом превенције ширења епидемије вируса корона подразумјева посебне одредбе, чије спровођење контролише Комунална полиција. Начелник Комуналне полиције Бојан Маринковић рекао је да се врши контрола лица у кућној изолацији.

– Тренутно вршимо надзор над 66 лица у општини Соколац. Стање на терену је задовољавајуће, а сарадња са поменутим лицима коректна. Поред ове, вршимо и надгледање спровођења и осталих мјера које су по садашњој одредби важеће до 30. марта, казао је Маринковић.

Обзиром да је данас пијачни дан, Маринковић је напоменуо да нема издатих забрана за продају производа на отвореном, тако да несметано ради Градска пијаца у Сокоцу, на којој је примјетан мањи број купаца.

Из апотеке „Свети Никола“ Соколац саопштавају да се снабдијевање лијекова врши уредно, а грађане моле да не гомилају залихе лијекова, јер то није потребно.

– Апотеку смо дезинфиковали и предузели смо све мјере које је издала Влада РС. Ставили смо и „стоп“ траку на прописану удаљеност од 1,5 м, те путем обавјештења упозорили пацијенте и купце да се те мјере придржавају. Биљежимо мање несташице лијекова, које су се десиле и прије новонастале ситуације. У контакту смо са велепродајама, које редовно испоручују лијекове уз кашњење не дуже од једног дана. Апелујем на грађане да не гомилају лијекове, јер ће истих бити довољно, казала је фармацеут у апотеци „Свети Никола“, Милада Биљић.

У Установи за предшколско васпитање и образовање Соколац данас је присутно 21 дијете. Смањен је број васпитача због мањег броја дјеце, а како су нам рекли спроводе све прописане хигијенске мјере како би боравак малишана у обданишту био безбједан.

Уредно се одвија и настава на даљину, намјењена основцима, а в.д. директора ОШ „Соколац“ Ђорђе Рајић истиче да сајт основне школе биљежи рекордну посјећеност.

– Поред инструктивне наставе која се одвија преко Јавног сервиса РС, ми смо организовали и „онлајн“ наставу преко „веб – сајта“ школе. Јуче је наш сајт забиљежио више од 2000 посјета, што показује да је заинтересованост велика, да се одржава континуитет наставе и да можемо очекивати позитивне резултате оваквог начина рада, казао је Рајић.

Исти систем наставе одвија се и на Високој школи за услужни бизнис у Сокоцу. Директор Огњен Бакмаз, у изјави за „Инфо центар“ Соколац, рекао је да су поступили према наредби Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС.

– Обуставили смо наставни процес, све ваннаставне активности и јавна окупљања. Сходно инструкцијама министарства од 16. марта, на Сенату смо одлучили да ће се настава одвијати електронским путем, а студентима су доступне све информације на нашој „веб страници“, казао је Бакмаз.

Радници Јавног комуналног предузећа „Соколац“ уредно обављају своје послове, истиче руководилац Невена Тодоровић и напомиње да је примјетно веће одлагање смећа. Грађане моли да на прописан начин одлажу отпад.

-Наставили смо обављати своје редовне послове на чишчењу и уређењу града. Наши радници проводе све прописане мјере и стоје на услузи грађанству, казала је Тодоровић.

Подсјећамо да је Републички штаб за ванредне ситуације до 30. марта у Републици Српској забранио сва јавна окупљања, рад у угоститељским објектима свих категорија, рад трговинама, осим трговина прехране и роба широке потрошње, апотека и пољопривредних апотека.