Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, директор Културног центра Пале Мирослав Симовић и архитекта Ивана Глуховић представили су данас пројекат реконструкције зграде ове установе културе – шта је до сада урађено и шта ће бити урађено у наредних три мјесеца, укупне вриједности 250.000 КМ.

– Ми као људи који желе урбану средину на подручју цијелог града Источно Сарајево, морамо бити свјесни чињенице да град не чине само зграде и саобраћајнице. Култура је високо на љествици важних питања, ако желимо да будемо прави урбани град – истакао је Вуковић, те изразио задовољство што се у општини Источно Ново Сарајево гради позориште.

Говорећи о самом пројекту, Вуковић је подсјетио да је иницијативу покренуо бивши директор Центра Марко Сикима још 2018. године, наставио садашњи Мирослав Симовић, те додао да се пројекат финансира из кредитног задужења града Источно Сарајево, као и да заслужује освјежење, реконструкцију и адаптацију.

Према његовим ријечима, ријешена је енергетска ефикасност зграде тако што је фасада урађена квалитетно, са термоизолацијом која задовољава стандарде, а квалитетно је урађен кров, док је столарија промијењена, а мокри чвор у згради саниран.

– Посебно задовољство је што ћемо салу културног центра видјети у потпуно новом руху – рекао је Вуковић новинарима на Палама, те додао да ће град Источно Сарајево имати толеранцију за рок извођења радова, узимајући у обзир новонасталу ситуацију због вируса корона.

Он је изразио задовољство што се реализује један овакав пројекат, посебно због свих који се баве културом на подручју општине Пале – културно-умјетничка друштва, аматерска позоришта, музичка школа, те организатори других манифестација као што су књижевне вечери.

– Сви ти људи који раде важан посао за културу Пала заслужују објекат у бољем стану него што је он данас – истакао је Вуковић, те додао да су надлежни у граду Источно Сарајево показали одговорност према свих шест општине које чине град и најавио у овој години изградњу атлетске стазе на стадиону „Влајко Петровић“ у овој локалној заједници.

Захваљујући Градској управи Источног Сарајева, Симовић је рекао да се у реконструкцију унутрашњости зграде није улагало више од 20 година, а сам објекат за општину је од великог значаја, јер су у њој смјештени библиотека, Кинотека Републике Српске, а борави аматерско позориште, док КУД „Младост“ има своје просторије.

Ово је објекат од вишеструког значаја за општину Пале, гдје је смјештено више установа културе – рекао је Симовић и најавио приказивање представе, за отварење зграде Културног центра Пале.

Представљајући радове на објекту, Глуховићева, која је идејни творац овог пројекта, истакла је да је ово био велики изазов за њу, јер је ријеч о комплетној адаптацији изузетно старе зграде.

Она је рекла да се ускоро завршавају радови на спољашњем уређењу зграде, након чега почиње адаптација сале, која ће бити модерна и радиће се са плочастим материјалима који ће бити функционални, али је и визуелно уљепшати.

– Ускоро ће грађани Пала и Сарајевско-романијске регије имати један нови и заиста лијеп објекат, у којем ће моћи да уживају – рекла је Глуховићева.