Усамљеност – добровољна или недобровољна је време за молитву и боље познање Бога. Ово познање долази углавном молитвом, јер је молитва сједињење ума с Богом. Такође, не заборавите да чините добра дела како бисте задржали Божју благодат, посебно будите пажљиви, милосрдни, радите и држите се сталног програма јер ако сте сами и не обраћате пажњу, униније, лењост и депресија биће ваши сапутници.

Сада сте помало попут пустињака, па искористите ову прилику када је Бог већ дозволио.

Постоји неколико врста молитве, али најмоћнија је Исусова молитва. Користите бројаницу да буде јача. Овако се чисти душа и пружиће вам се истинска радост.

Поред рада, читајте и духовне књиге колико можете.

Знам да је тешко, зато би требало да наставите да проналазите пријатеље и нарочито присуствујете црквеним службама али не заборавите да нико не може да нас утеши до Бог. С друге стране, ипак, водите рачуна да не прекинете везу са својим свештеником / духовним оцем јер нам увек прети опасност од прелести.

На врху горе Атоса живео је усамљени пустињак који је имао пуно благодати од Бога која га је тешила и тако је живео срећан.

Једном су неки ходочасници дошли код ​ њега и увидевши да нема никог поред себе након неког времена вратили су се и донели му мачку да не буде сам.

Од тог тренутка, пустињак је изгубио сладост благодати и непрестано се молио да схвати зашто. Након много молитве чуо је глас Божји: „Кад си био сам, тешио сам те. Сад нека те теши мачка “. И тако, пустињак је мачку однео у оближње монашко насеље.

Н. Н.