Под здравственим надзором на подручју општине Соколац тренутно се налази 117 особа, док је за осам лица истекао период самоизолације у трајању од 14 дана, подаци су из Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“ Соколац.

Како је изјавила директорица ове здравствене установе педијатар др Адријана Станар, лица која су у изолацији немају ниједан симптом респираторне инфекције.

-Закључак је да је стабилна ситуација на подручју наше општине, а сутра истиче период самоизолације за још седам лица која су евидентирана у Дому здравља. Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић заказао је данас састанак, којем ће присуствовати начелници општина и директори домова здравља на подручју општине, након којег ћемо знати који су даљи кораци у вези са сузбијањем ширења вируса корона – додала је Станар.

Од суботе, 21. марта, у читавој Републици Српској уведен је полицијски час, а контролу над извршењем ове мјере спроводи МУП Републике Српске односно припадници полицијских станица. Према ријечима замјеника командира Полицијске станице Соколац Павла Боровчанина, синоћ су на територији наше општине санкционисана три лица која су прекршила ову мјеру.

-Првог дана, када је ступила на снагу ова наредба, припадници полиције су само упозоравали лица која се нису придржавала исте. Већ од синоћ, кренуле су ригорозније мјере те су три лица санкционисана издавањем прекршајног налога. За непоштовање мјера предвиђене су казне од 500 до 1.500 КМ. Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач најавио је да ће се убудуће откривати идентитет лица са мјестом пребивалишта свих оних који се не буду придржавали наредби које издаје Влада и Кризни штаб. Упозоравамо суграђане да се никоме неће толерисати непоштовање мјера и прописа – рекао је Боровчанин.

Бојан Маринковић, командир Комуналне полиције Соколац, казао је да се суграђани до сада придржавају прописа, чије извршавање контролише ово одјељење.

-Имамо мањи број полицајаца и не можемо свакодневно обилазити све особе које су у самоизолацији тако да контролу спроводимо насумично. Без обзира на то, уредно обављамо своје задатке и битно је нагласити да се за сада нисмо сусрели са случајевима који не поштују наредбе. Такође, у сарадњи са припадницима Полицијске станице Соколац, од увођења полицијског часа, спроводимо контролу над радом трговинских, угоститељских, занатских и других услужних објеката, гдје такође нисмо забиљежили случајеве непридржавања мјера. Апелујемо на грађане да приступе дезинфекцији етажних заједница као једном виду превентивних мјера, а Комунална полиција ће, у сарадњи са ЈКП „Соколац“, извршити прање и дезинфекцију паркинг и прилазних мјеста у граду – истакао је Маринковић.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је закључак којим се обуставља јавни превоз лица у друмском саобраћају на републичким аутобуским линијама преко 50 километара у вријеме трајања ванредне ситуације. Из истог разлога редуковане су аутобуске линије, које се одвијају преко Аутобуске станице „Аутохерц“ Соколац.

-Рад аутобуске станице сведен је на минимум, тако да је у функцији само уговорени превоз – превоз радника Министарства унутрашњих послова на релацији Рогатица – Соколац – Пале и Лукавица – Пале, као и радника предузећа М’тел на релацији Соколац – Лукавица. Пратићемо одлуке надлежних и у складу са њима прилагођавати наш рад убудуће – истакао је Сретко Марјановић, директор „Аутохерца“.

Он је додао да се првог дана по доношењу превентивних мјера, приступило дефинфекцији како самог објекта аутобуске станице, тако и возних јединица.

-Подсјећам да возачи бар једном у току дана врше прање аутобуса те користе сва расположива средства за хигијену и заштиту која се тренутно могу наћи на тржишту. Набавили смо рукавице за особље; за сада на жалост нисмо успјели обезбиједити маске. Одређене мјере предузимамо самоиницијативно, на примјер уколико се деси да имамо већи број путника, скреће се пажња да се прави одређена дистанца међу њима, како не би дошло до физичког контакта – казао је Марјановић.

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, до сада је у Српској потврђено 90 случаја позитивних на вирус корона. Тренутно су у Републици Српској под здравственим надзором 14.822 особе. Из здравственог надзора изашло је укупно 519 особа, објављено је на званичној страници Института за јавно здравство у Републици Српској.