Способност одржавања самоконтроле и смирености у стресним ситуацијама је веома важна вештина, али је веома тешко стећи је.

У периоду који је пред нама, боравак у кући ће изазвати појачану појаву анксиозности, немира и страха и то је потпуно нормално. Како бисмо све то успешно пребродили, психолог Михалков даје једноставне смернице које ће нам помоћи да се изборима са њима.

Заборавите на питање „шта ако“

Не развијајте најгоре могуће сценарије у својој глави, сад није време за то. Одуприте се искушењу да видите само оно најгоре.

Славни возач аутимобилских трка једном приликом је рекао: „Главна ствар током трке је гледање испред себе, а не у зид, јер волан аутомобила усмеравате тамо где вас очи воде. Усредсредите ли се на негативни исход ситуације и то ће постати и стварност.“

Сваки пут када вас обузме мисао шта ако нам се деси нешто лоше, замените са мислима, све ће бити добро.

Повежите се са прошлим искуством

Када осетите да се напад панике приближава, покушајте да му се одупрете. Вратите се мислима у неки период у коме сте се лепо осећали или када сте постигли неки велики успех. Доказано је да призивање таквих емоција у многоме помаже у превазилажењу криза.

Фокусирајте се на позитивне аспекте

Из ситуације покушајте да извучете само оно позитивно. Нека ово буде период када ћете стећи неке нове вештине или прочитати књиге које сте одувек намеравали или погледате филмове које већ дуго желите.

Постоје и мног горе ситуације“, каже Михалков. Када вас обузму мисли које вас узнемиравају, удахните дубоко неколико пута. Медитација доказано умирује стрес.

Фокусирајте се на садашњост

Не бројите дане и колико је још остало до краја овог стања, јер ће тако ситуација постати само гора. Потрудите се да ово време у којем се налазите искористите на најзанимљивији и најкориснији начин.