Према ажурираним подацима којима располаже Дом здравља „ др Љубомир Ћеранић“ Соколац под здравственим надзором се налазе 122 пацијента. Директорица Дома здравља, др педијатар Адријана Станар, рекла је да данас 6 пацијената излази из изолације, што је укупно 14 пацијената за које је завршен процес надзора од увођења ове мјере. Она истиче да од јуче, од 14 часова до данас нису имали ниједан пријављен нови случај.

– Од лица која су у самоизолацији нико не испољава симптоме акутне респираторне инфекције и епидемиолошка ситуација је под контролом. Имамо информације да на подручју Града Источно Сарајево нема забиљежених случајева обољелих од вируса корона, казала је Станар.

Она је још једном замолила грађане да поштују све превентивне мјере и да не долазе у просторије Дома здравља.

Поново апелујем на грађанство да не долазе у просторије Дома здравља, јер тако излажу додатној опасности, како себе, тако и особље и остале пацијенте. Доступни су им бројеви телефона, гдје могу контактирати дежурне љекаре и добити све потребне информације. Уколико је долазак у установу неизбјежан, неопходно је да прије тога најаве свој долазак, истакла је Станар.

Чоловић Зорана, магистар фармације, запослена у апотеци „Грација“ у Сокоцу, у изјави за „Инфо центар“ рекла је да им највећи проблем представља недостатак заштитних маски и несташица дезинфекционих средстава. Изнијела је препоруке која су то средства која се могу користити као замјена истих.

Апотека ,,Грациа”

– Умјесто маски грађани као вид превенције могу да користе шал, а у апотеци се могу пронаћи и стерилне газе, које се могу искористити за ову намјену. На интернету је доступно много креативних идеја како се у кућним условима може направити маска. У продаји се не могу наћи дезинфикациона средства попут Асепсола, алкохола и гелова за дезинфекцију руку, али и за њих се могу наћи адекватне замјене као што је 3% хидоген или Повидон јод. За чишћење површина може се употријебити варикина или Доместос, које је потребно адекватно разблажити, казала је Чоловић.

Она напомиње да је снабдијевање лијековима уредно и да нема већих потешкоћа у набавци. За лијекове који недостају доступне су адекватне замјене. Апелује на грађане да не гомилају лијекове и не шире панику, а да неопходне лијекове купују само за личне потребе, како би их било довољно за све потрошаче.