Леп је осећај обрадовати дете поклоном или му купити нешто што сами као дете нисте имали. Међутим, прескупе рођенданске журке и путовања, паметни телефони и уређаји, те непотребне играчке, иако на површини делују као сјајна идеја, заправо могу да изазову контраефекат.

Давање детету толико материјалних ствари, привилегија и избора често прикрива недостатак љубави и посвећености, а у неким породицама и занемаривање, што са собом повлачи трајне последице…

Облици угађања

Важно је напоменути да удовољавање свакој дететовој жељи не подразумева само куповину свега што пожели, већ и давање превише слободе, а премало дисциплине.

Истаживачи који су се бавили овом модерном појавом издвојили су три различита облика:

1. Превише давања

Није важно да ли су у питању играчке, тренинзи и курсеви или паметни телефони – претеривање није добро по децу. Потребно је оставити им простор да уче, тако што ће сами да пронађу занимацију када им је досадно.

2. Презаштитнички однос

Родитељи који желе да ураде све уместо деце ускраћују им прилику да науче како сами нешто да ураде. У то се убрајају израда домаћег, али и потреба родитеља да дете превише заштите од негативних емоција које су неопходне за здрав развој.

3. Мањак дисциплине

Увек се трудимо да истакнемо колико је постављање граница важно за будућност детета, јер је циљ да оно једног дана постане одговорна одрасла особа. Задатак родитеља је да научи дете да обавља задатке у складу са узрастом, и да не поклекне у тренуцима напада беса, који су својствени деци.

Зашто родитељи превише угађају деци?

Један од најчешћих узрока оваквог понашања јесте осећај кривице. Родитељи који раде до касно и не виђају децу, не желе да кваре детету расположење тако што ће му препустити да само извршава задатке, а када су разведени ситуација је још сложенија.

Тада отац или мајка који повремено виђају дете желе да надокнаде пропуштено куповином поклона. Наравно, велики број родитеља чини деци све на вољу јер желе да она буду срећна, те се повинују и не умеју да кажу не.

У неким породицама, реч је о недовољном информисању у вези са дечијим нападима беса или пркосним понашањем. Такви родитељи иду линијом мањег отпора и не желе да поставе здраве границе на дуже стазе.

За крај, понекад родитељ само жели да заштити дете од немилих ситуација које је он доживео или надомести оно што није имао у детињству. Стога, понекад оде у другу крајност, па уколико су његови родитељи били строги, буде превише попустљив.

Зашто угађање није здраво за децу?

Дете треба да научи важну лекцију, а то је да може расти без најновијег телефона или патика, јер постоји разлика између жеља и потреба. Уколико детету купујете све што затражи, почеће да верује како без неких ствари не може.

Удовољавањем свакој жељи, дете може да научи да је срећа у материјалним вредностима и да оне доносе испуњенији живот.

Потребно је детету објаснити да се не поистовећује са стварима које има или носи, јер ће у супротном почети на њих да гледа као на статусне симболе. Превише играчака, гардеробе и уређаја доноси занемаривање, јер стижу нове залихе и зачас се изгуби вредност појединачног предмета. То са собом повлачи и мањак одговорности за оно што дете поседује.

Када је у питању изостанак дициплине, дете у кући усвоји како правила за њега не важе, те да је изнад других, јер је посебно. Деца која су одрастала по описаном обрасцу израсту у незадовољне особе, склоне преједању и прекомерној куповини. Обично имају потребу да иду код терапеута, где истичу да су несрећни и да не умеју да се носе са реалношћу.

Како престати са угађањем?

Надамо се да не спадате у ову групу родитеља, међутим уколико сте се препознали у претходним редовима, можда није касно да направите заокрет у свом понашању.

Наравно, у почетку ћете наилазити на отпор и дете ће учинити све да вам одмогне. Ипак, применом ауторитарног модела васпитања, моћи ћете детету да усадите драгоцене вредности и вештине, на којима ће вам једног дана бити захвално.